06 juni 2019 - door Redactie
De Europese Centrale Bank maakte vandaag bekend dat ze de belangrijkste rentevoeten nog tot de zomer van 2020 op het huidige ultralage niveau zal handhaven. Verdere renteverlagingen worden zelfs niet uitgesloten.
De basisrente blijft tot in juni 2020 op 0 procent en de depositorente blijft negatief op -0,4%. De basisrente is het tarief waartegen banken zelf geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente is de rente die banken krijgen als ze overtollige cash tijdelijk bij de ECB parkeren. Maar in de huidige omstandigheden krijgen banken geen rente, ze moeten zelfs betalen om hun geld bij de ECB te zetten.
De ultralage rentevoeten zijn nog steeds een gevolg van de financiële crisis van 2008. Ondanks de enorme stimulus blijft de economie relatief zwak presteren en moet de patiënt als het ware aan het infuus blijven liggen. Dat is slecht nieuws voor wie geld op een spaarrekening heeft staan. De rente op spaarboekjes zal dus nog tot ver in 2020 op de huidige lage niveaus blijven.
De aanhoudende lage rente is natuurlijk goed nieuws voor wie een woonkrediet wil afsluiten. Door het beleid van de ECB en de vrees voor een tragere economische groei daalt ook de langetermijnrente, die als basis gebruikt wordt voor woonkredieten. Leningen blijven dus spotgoedkoop en ook hier is niet meteen een forse stijging van de rentevoet te verwachten.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.
16 september 2023
Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.