Je bent hier: Home > Nieuws > Woonbonus nu definitief afgeschaft

Woonbonus nu definitief afgeschaft

Woonbonus nu definitief afgeschaft

02 oktober 2019 - door Redactie

De woonbonus wordt vanaf 1 januari 2020 definitief afgeschaft en vanaf dan zal het lenen voor een woning niet langer voor een groot fiscaal voordeel zorgen.

De Vlaamse Regering heeft vandaag de eed afgelegd en zoals verwacht wordt de woonbonus afgeschaft. Vanaf 1 januari 2020 zal er geen fiscaal voordeel meer worden toegekend, maar er is wel een beperkte compensatie voorzien in de vorm van een daling van de registratierechten. Zo wordt het fiscale voordeel deels verschoven van het hebben van een woning naar het verwerven ervan. 

De woonbonus verdwijnt voor nieuwe leningen vanaf 1 januari 2020 en zal zo geleidelijk aan helemaal uitdoven. Tegelijk worden de registratierechten opnieuw verlaagd, van 7% naar 6% (5% bij een ingrijpende energetische renovatie).

Een belastingverhoging, maar niet voor iedereen

Voor iedereen die momenteel al geniet van de woonbonus verandert er niets. De zogenaamde hypotheek aftrek zal voor deze mensen dus blijven bestaan tot de lening afgelopen is. Voor deze groep van mensen is er dus geen sprake van een belastingverhoging.

Het verdwijnen van de woonbonus is echter wel een flinke streep door de rekening voor een andere groep mensen: zij die in de komende maanden of jaren een eigen woning willen kopen. Op een termijn van 20 jaren betekent de woonbonus voor een koppel al snel een fiscaal cadeau van 25.000 tot 30.000 euro. Dit voordeel wordt uiteraard wel sterk gespreid in de tijd, maar de daling van de registratierechten compenseert het afschaffen van de woonbonus helemaal niet.

Regeringsleiders geven correct aan dat de registratierechten op enkele jaren tijd al flink gedaald zijn. Voor 2018 moest je nog 10% betalen op een 'groot beschrijf', dit jaar 7% en vanaf 2019 slechts 6%. Wie een huis van 300.000 euro koopt moest vroeger 30.000 euro registratierechten betalen. Dit jaar betaal je 21.000 euro en in 2019 dus slechts 18.000 euro. Een onmiddellijke besparing van 12.000 euro tegenover enkele jaren geleden, maar ruimschoots onvoldoende om het effect van het wegvallen van de woonbonus te compenseren. 

Bovendien voelt de nieuwe maatregel heel wrang voor mensen die in de komende maanden een huis zouden kopen. De nieuwe daling van de registratierechten van 7% naar 6% geeft slechts een voordeel van 3.000 euro, terwijl de woonbonus plots helemaal verdwijnt. 

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat mensen nog snel in 2019 een woning willen aankopen en een woonkrediet afsluiten. Waarschijnlijk zal er voor het toekennen van de woonbonus rekening gehouden worden met de datum van het compromis, want het echte ondertekenen van de akte bij de notaris laat meestal 2 tot 3 maanden op zich wachten. Wordt echter de datum van de kredietakte het uitgangspunt, dan is het werkelijk nu of nooit voor nieuwe kopers, zoniet is het vrijwel onmogelijk om de akte voor het einde van het jaar te ondertekenen.

Het afschaffen van de woonbonus komt per saldo neer op een enorme besparing voor de Vlaamse overheid. Het systeem van de woonbonus kost de regering namelijk meer dan 1 miljard euro per jaar, terwijl de minderinkomsten van een daling van de registratierechten met 1% slechts 150 miljoen euro zullen bedragen. Zelfs met de daling van de registratierechten van 10% naar 6% bespaart de Vlaamse overheid op termijn nog honderden miljoenen.

Volgens de regering zal er op lange termijn nog een positief effect zijn voor nieuwe kopers. Onderzoekers stellen namelijk dat de woonbonus in feite neerkomt op een subsidie voor de verkopers van vastgoed. Door de woonbonus worden de prijzen van woningen dus opgedreven. Het afschaffen ervan zou volgens deze redenering moeten zorgen voor een daling van de prijzen, waardoor het kopen van een huis op die manier goedkoper zou worden.


Laatste artikels over Sparen

Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.


Verander op tijd van spaarrekening

12 augustus 2023

De spaarrente zit weer in de lift, maar de grootbanken staan er niet om te springen om jou een hogere rentevoet aan te bieden.


Meer banken verhogen spaarrente

11 juli 2023

In de voorbije dagen kondigden BNP Paribas Fortis, Crelan en AXA aan dat ze de rente op hun rekeningen zullen verhogen.



Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be