19 augustus 2019 - door Redactie
In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.
Wie vandaag een woonkrediet afsluit heeft recht op een zogenaamde 'geïntegreerde woonbonus', in de volksmond ook wel bekend als de 'hypotheek aftrek'. Je kan jaarlijks tot 1.520 euro aan intresten en kapitaalaflossingen inbrengen in jouw belastingaangfite. Gedurende de eerste 10 jaren én als het gaat over de enige eigen woning, kan je bovendien 760 euro extra inbrengen. Op dit bedrag krijg je vervolgens 40% belastingvermindering, wat in dit geval oploopt tot 912 euro. Als je minstens 3 kinderen ten laste hebt komt er nog eens 32 euro voordeel bij.
In de startnota van de nieuwe Vlaamse Regering staat beschreven dat het fiscale voordeel moet verschoven worden van het hebben van een woning naar het verwerven ervan. Concreet wordt dus de woonbonus afgeschaft, maar tegelijk worden de registratierechten opnieuw verlaagd.
De registratierechten werden in 2018 reeds hervormd, toen het zogenaamde 'groot en klein beschrijf' werd afgeschaft. In plaats van registratierechten van respectievelijk 10% en 5% kwam er 1 tarief van 7%. Voor bescheiden woningen die maximaal 200.000 euro kosten is er bovendien een vrijstelling op de eerste 80.000 euro, wat neerkomt op een korting van 5.600 euro.
Het is momenteel nog niet duidelijk op welke manier de registratierechten verlaagd zullen worden. Waarnemers stellen dat het tarief van 7% verder verlaagd kan worden of dat de vrijstelling van 80.000 euro ook kan gelden voor duurdere woningen. Verder kan ook het bedrag van de vrijstelling nog opgetrokken worden.
De kans is groot dat het fiscaal voordeel voor de koper van een woning in de toekomst fors minder wordt. Gedurende de eerste 10 jaren van een woonkrediet heeft een belastingplichtige al recht op een fiscaal voordeel van 9.120 euro. Bij koppels loopt dit voordeel al op tot 18.240 euro. Om alleen al dit verlies over de eerste 10 jaren volledig te compenseren moet er al een erg grote vrijstelling op de registratierechten komen.
Ondertussen is het afwachten of het voorstel op de hierboven beschreven manier werkelijk in het regeerakkoord komt.
Update 30 september 2019: Het regeerakkoord is voorgesteld. De woonbonus zal inderdaad uitdoven en niet meer van toepassing zijn op nieuwe leningen die vanaf 1 januari 2020 worden afgesloten. Ter compensatie dalen de registratierechten zoals verwacht naar 6%. Nieuwe kopers zullen dus niet meer kunnen profiteren van de jaarlijkse fiscale voordelen. De verlaging van de registratierechten compenseert dit misgelopen voordeel helemaal niet en op termijn kan de Vlaamse Regering door deze maatregel dus flink besparen. Lees meer: Woonbonus nu definitief afgeschaft.
10 januari 2025
Het Autosalon is terug, en zoals steeds zorgen autofabrikanten en dealers voor een overvloed aan kortingen en promoties om kopers te overtuigen. Dit jaar is geen uitzondering, met stevige prijsverlagingen en aantrekkelijke financieringsmogelijkheden.
23 oktober 2024
Door stijgende woningprijzen en hogere rentevoeten worden lange looptijden voor woonkredieten steeds gebruikelijker. De kredietmakelaar Hypotheekwinkel biedt nu, in samenwerking met Vivium, woonkredieten aan met een looptijd van maar liefst 40 jaar.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
18 februari 2024
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
16 februari 2023
In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.