Je bent hier: Home > Nieuws > Wordt de woonbonus afgeschaft?

Wordt de woonbonus afgeschaft?

Wordt de woonbonus afgeschaft?

19 augustus 2019 - door Redactie

In de ontwerpnota voor de nieuwe Vlaamse Regering is er sprake van het afschaffen van de woonbonus. Lenen voor een eigen woning zal dan niet meer voor een fiscaal voordeel zorgen.

Wie vandaag een woonkrediet afsluit heeft recht op een zogenaamde 'geïntegreerde woonbonus', in de volksmond ook wel bekend als de 'hypotheek aftrek'. Je kan jaarlijks tot 1.520 euro aan intresten en kapitaalaflossingen inbrengen in jouw belastingaangfite. Gedurende de eerste 10 jaren én als het gaat over de enige eigen woning, kan je bovendien 760 euro extra inbrengen. Op dit bedrag krijg je vervolgens 40% belastingvermindering, wat in dit geval oploopt tot 912 euro. Als je minstens 3 kinderen ten laste hebt komt er nog eens 32 euro voordeel bij.

Woonbonus op de helling

In de startnota van de nieuwe Vlaamse Regering staat beschreven dat het fiscale voordeel moet verschoven worden van het hebben van een woning naar het verwerven ervan. Concreet wordt dus de woonbonus afgeschaft, maar tegelijk worden de registratierechten opnieuw verlaagd.

De registratierechten werden in 2018 reeds hervormd, toen het zogenaamde 'groot en klein beschrijf' werd afgeschaft. In plaats van registratierechten van respectievelijk 10% en 5% kwam er 1 tarief van 7%. Voor bescheiden woningen die maximaal 200.000 euro kosten is er bovendien een vrijstelling op de eerste 80.000 euro, wat neerkomt op een korting van 5.600 euro.

Het is momenteel nog niet duidelijk op welke manier de registratierechten verlaagd zullen worden. Waarnemers stellen dat het tarief van 7% verder verlaagd kan worden of dat de vrijstelling van 80.000 euro ook kan gelden voor duurdere woningen. Verder kan ook het bedrag van de vrijstelling nog opgetrokken worden.

Fiscaal voordeel veel kleiner?

De kans is groot dat het fiscaal voordeel voor de koper van een woning in de toekomst fors minder wordt. Gedurende de eerste 10 jaren van een woonkrediet heeft een belastingplichtige al recht op een fiscaal voordeel van 9.120 euro. Bij koppels loopt dit voordeel al op tot 18.240 euro. Om alleen al dit verlies over de eerste 10 jaren volledig te compenseren moet er al een erg grote vrijstelling op de registratierechten komen.

Ondertussen is het afwachten of het voorstel op de hierboven beschreven manier werkelijk in het regeerakkoord komt.

Update 30 september 2019: Het regeerakkoord is voorgesteld. De woonbonus zal inderdaad uitdoven en niet meer van toepassing zijn op nieuwe leningen die vanaf 1 januari 2020 worden afgesloten. Ter compensatie dalen de registratierechten zoals verwacht naar 6%. Nieuwe kopers zullen dus niet meer kunnen profiteren van de jaarlijkse fiscale voordelen. De verlaging van de registratierechten compenseert dit misgelopen voordeel helemaal niet en op termijn kan de Vlaamse Regering door deze maatregel dus flink besparen. Lees meer: Woonbonus nu definitief afgeschaft.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.Advertentie


Populair op FiWe.be