05 april 2021 - door Redactie
Ondanks de coronacrisis, waarbij steeds meer gevraagd wordt om digitaal te betalen, blijft cash geld een belangrijke rol spelen.
Uit een bevraging van Deutsche Bank blijkt dat cash geld nog steeds populair is. Als betalingsmethode verliest het wel wat terrein, maar heel wat mensen blijven vasthouden aan papieren geld en muntstukken. Ook voor het sparen blijft cash een belangrijke rol spelen, denk maar aan kinderen die hun zakgeld oppotten in een spaarvarken. Door de lage rente op spaarrekeningen loont het bovendien niet de moeite om dit geld naar de bank te brengen.
De ECB liet recent ook weten dat gezinnen cash geld opzij houden als reserve voor noodgevallen. Daarnaast is het uiteraard zo dat de lockdowns en de gesloten horeca ervoor zorgen dat minder cash geld wordt uitgegeven. Op café wordt immers nog vaak cash betaald, terwijl er in supermarkten veel sneller met een bankkaart betaald wordt. Hierdoor is heel wat cash geld tijdelijk uit de omloop verdwenen.
Zo'n 75% van de respondenten gaf aan dat ze vaak cash geld gebruiken voor kleine betalingen van minder dan 15 euro. In veel gevallen geven ook de handelaars hier de voorkeur aan, omdat de kosten van digitale betalingen voor hen zwaar kunnen doorwegen bij zulke kleine bedragen.
Voor kleine bedragen is het contactloos betalen wel een alternatief. De klant moet in dat geval geen pincode intoetsen waardoor de betaling snel kan verlopen.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.