Je bent hier: Home > Nieuws > ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

ING rekent sneller strafrente aan op grote spaarsaldo's

23 april 2021 - door Redactie

ING voerde in de tweede helft van 2020 al een negatieve rentevoet in voor spaarrekeningen die meer dan 1 miljoen euro bevatten. Die limiet wordt nu verlaagd.

De Europese Centrale Bank hanteert al een hele tijd een negatieve intrestvoet, waardoor banken deze strafrente moeten betalen wanneer ze hun overtollige cash bij de ECB willen parkeren. Om vermogende klanten aan te sporen om hun geld aan het werk te zetten, wordt deze negatieve rente ook stilaan doorgerekend aan particulieren. Voor bedrijven was dat eerder al het geval.

Banken moeten volgens de wet een minimumrente aanbieden op een gereglementeerde spaarrekening. Om die reden kunnen ze kiezen om over te stappen op een niet-gereglementeerde spaarrekening, zodat ze de rente vrij kunnen bepalen. In de meeste gevallen wordt geopteerd om de rente vervolgens op nul te brengen, maar een strafrente is ook mogelijk.

ING past echter een andere strategie toe. De bank zal voor de gereglementeerde spaarrekeningen een plafond invoeren van 250.000 euro. Het bedrag daarboven zal verplaatst worden naar een zichtrekening met een nulrente. Als het bedrag op die zichtrekening hoger ligt dan 250.000 euro, dan zal de strafrente van 0,5% worden aangerekend. 

In de praktijk zal maar een heel klein percentage van de klanten getroffen worden. Wie geen strafrente wil betalen en tegelijk op zoek is naar een hoger rendement, kan overwegen om te starten met beleggen. Daarnaast zijn er ook nog spaarrekeningen op de markt die veel meer rente bieden dan wat wettelijk verplicht is. Vergelijk hier spaarrekeningen.


Laatste artikels over Sparen

Belastingdruk van een erfenis ontlopen met een schenking

29 december 2024

Vanaf 1 januari 2025 treden strengere regels in werking die de zogenoemde verdachte periode verlengen van drie naar vijf jaar. Dit heeft grote gevolgen voor de successierechten die bij een overlijden van toepassing zijn.


Bijna half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend

27 september 2024

In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.


Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.


Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.