Je bent hier: Home > Nieuws > Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

Belgen kunnen 2,8 miljoen euro verliezen door negatieve rente

20 mei 2021 - door Redactie

Het lijkt alleen een kwestie van tijd vooraleer meer Belgische banken een negatieve rente zullen hanteren op grote spaardeposito's...

Vorige maand kondigde ING aan dat er sneller een strafrente zal worden aangerekend. Voortaan kan er maximaal 250.000 euro op een gereglementeerde spaarrekening staan. Het bedrag daarboven zal verplaatst worden naar een andere rekening en wanneer die rekening boven de 250.000 euro gaat, zal er een negatieve rente van 0,5% worden aangerekend.

In buurland Nederland zijn de drempels al verder verlaagd en wordt negatieve rente toegepast op rekeningen waarop meer dan 100.000 euro staat. Als deze trend ook naar België overwaait, dan zullen nog veel meer spaarders slachtoffers worden van deze politiek.

Als alle banken het model van ING overnemen, dan zou dit de Belgen al 2,8 miljoen euro kunnen kosten. Dat becijferde de neobank Aion. "Traditionele banken worstelen steeds meer binnen het bankmodel waarin ze opereren en brengen veranderingen door ten koste van de consument. Wij geloven dat het de taak van banken is om consumenten te helpen meer geld te sparen en te verdienen, en niet te verliezen", zegt Kim Van Esbroeck, Country Head bij Aion Bank.

"Daarom bieden we een van de hoogste rentetarieven voor spaarrekeningen in België. Digitale banken verstoren de sector omdat ze door technologische flexibiliteit en kostenbesparende bedrijfsmodellen betere rentetarieven en lagere vergoedingen kunnen bieden dan hun traditionele concurrenten, waardoor ze waarde creëren voor de consument", aldus nog Van Esbroeck.


Laatste artikels over Sparen

Bijna half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend

27 september 2024

In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.


Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.


Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.