Je bent hier: Home > Nieuws > VBO waarschuwt voor hogere inflatie

VBO waarschuwt voor hogere inflatie

VBO waarschuwt voor hogere inflatie

07 januari 2022 - door Redactie

Het Verbond van Belgische ondernemingen waarschuwt dat de bedrijven hun hogere kosten zullen doorrekenen in de eindprijzen van producten.

De inflatie trekt sterk aan en kwam in december uit op haast 6%. Er is een tekort aan verschillende grondstoffen, omdat de wereldeconomie snel herstelt van de corona lockdowns. De productie kan de sterk gestegen vraag echter niet bijhouden en ook het logistiek apparaat krijgt de klus niet geklaard. Het resultaat zijn prijsstijgingen die overal zichtbaar worden.

In mei deed het VBO een peiling onder zijn leden en 45% gaf toen aan dat de stijgende kosten 'in zekere mate' zouden worden doorgerekend in de eindprijzen. Ondertussen geeft de helft van de sectoren aan dat de kosten 'in sterke mate' zullen doorgerekend worden.

Inflatiedruk

Volgens het VBO betekent dit dat de inflatiedruk nog niet weg is. Hogere prijzen van eindproducten zullen dankzij de automatische loonindexering ook voor hogere lonen zorgen. Op deze manier kan er een loon-prijsspiraal gestart worden: hogere prijzen van eindproducten zorgen voor hogere lonen, die op hun beurt opnieuw de prijzen van de producten omhoog duwen. Volgens het VBO komt op deze manier de competitiviteit van ons land onder druk te staan.

Het VBO zegt dat de regering de automatische loonindexering bijvoorbeeld tijdelijk kan blokkeren of structureel kan hervormen. Ook het afschaffen van deze automatische loonindexering moet kunnen besproken worden. Daarnaast zijn er structurele hervormingen nodig op de arbeidsmarkt.

Spaargeld verliest koopkracht

Voor de spaarder is een hogere inflatie slecht nieuws. Spaarrekeningen brengen momenteel haast niets meer op, waardoor je jaarlijks koopkracht verliest door geld op een rekening te laten staan. Om deze reden zijn meer risicovolle beleggingen al een tijdje in opmars. Denk bijvoorbeeld aan beleggen in aandelen.


Laatste artikels over Sparen

Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.


Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.



Advertentie


Populair op FiWe.be