Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is een gewaarborgde rentevoet waard?

Wat is een gewaarborgde rentevoet waard?

Wat is een gewaarborgde rentevoet waard?

19 augustus 2016 - door Redactie

AXA heeft recent voor de levensverzekering Crest20 de 'gewaarborgde rentevoet' van 4,75 procent verlaagd. Duizenden spaarders zien hun rendement nu in rook op gaan.

Crest20 is een tak21 product, dat klanten zekerheid geeft over de terugbetaling van het ingelegde spaargeld en de opbrengsten. De rente wordt bij de start vastgelegd en kan gelden voor de volledige looptijd van het contract. Verder is er ook een winstdeelname mogelijk bovenop de gegarandeerde rente. Axa garandeerde een rente van 4,75% die ook voor nieuwe stortingen zou blijven gelden, maar de verzekeraar komt hier nu op terug. Hoogst opmerkelijk, gezien de rentevoeten contractueel op papier werden vastgelegd.

Alle stortingen die tussen 2000 en 2016 gebeurden krijgen nu een gegarandeerde rente van 3,75 procent. Na 2016 is er voor een korte periode een rente van 2 procent, maar voor stortingen van de laatste maanden bedraagt de gegarandeerde rente slechts 0,2 procent.

De verzekeraar verwijst naar een nieuwe wet, die zegt dat er maximaal 2 procent rente mogelijk is op nieuwe stortingen. In een brief aan klanten werd gemeld dat de rentevoet niet langer wettelijk mogelijk is, waarna de verzekeraar de rentevoet fors verlaagde.

Volgens Test-Aankoop werd de wet door lobbywerk volledig op maat van AXA geschreven. Kris Peeters, Minister van Economie, heeft alvast een onderzoek geopend naar de verzekeraar. Vooral de verlaging van de rentevoet voor stortingen uit het verleden doet de wenkbrauwen fronsen.

Duizenden klanten hebben vanaf 1989 een Crest20-contract afgesloten bij AXA. De verkoop van Crest20 werd in januari 2013 stopgezet.


Laatste artikels over Sparen

Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.


Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.



Advertentie


Populair op FiWe.be