Je bent hier: Home > Nieuws > Deutsche Bank waarschuwt voor recessie VS

Deutsche Bank waarschuwt voor recessie VS

Deutsche Bank waarschuwt voor recessie VS

07 mei 2022 - door Redactie

Deutsche Bank heeft zijn klanten op dinsdag 4 april in een rapport geïnformeerd over de grote recessie die eraan zit te komen.

Vorige maand werden de waarschuwingen van de bank voor een ‘milde recessie’ in de VS nog genegeerd door de Amerikanen. Ondertussen heeft Deutsche Bank zijn waarschuwing aangescherpt: de recessie komt eraan, en het zal niet mild zijn.

Dit heeft te maken met de agressieve pogingen van de Amerikaanse Centrale Bank om de inflatie tegen te gaan. Hiervoor zal de Fed de rente zo verhogen, dat het beleid de economie zal schaden.

De titel van het rapport luidde: “Waarom de komende recessie erger zal zijn dan verwacht.” Hierin schreven de economen van Deutsche Bank het volgende over de Amerikaanse economie: “We verwachten dat de Centrale Bank nog krachtiger op de rem zal moeten trappen, en dat er een diepe recessie nodig zal zijn om de inflatie op peil te brengen.”

Inflatie

In maart stegen de consumentenprijzen met 8,5%. Dit is het hoogste percentage in de laatste 40 jaar. 

Deutsche Bank heeft een index gemaakt die de relatie tussen inflatie en werkloosheid in de afgelopen 60 jaar bijhoudt. Het rapport van analisten geeft aan dat de centrale bank "nooit in staat is geweest om inflatie en een oververhitte arbeidsmarkt te corrigeren zonder de economie in de richting van een flinke recessie te duwen." 

Oorlog en COVID

De inflatie zal volgens Deutsche Bank voor langere tijd hoog blijven. Dit komt volgens de bank door de verstoringen van de toeleveringsketen die is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en COVID-lockdowns in China. 

Als de inflatie hoog blijft, zal de centrale bank zich mogelijk gedwongen voelen om dramatische renteverhogingen te overwegen.

Goldman Sachs: Recessie is te vermijden

Niet iedereen is zo pessimistisch als Deutsche Bank. Investeringsbank Goldman Sachs geeft toe dat het lastig zal zijn om de inflatie te beperken, maar gelooft niet dat een recessie onvermijdbaar is. Wel vermoeden ze dat de economische groei zal afnemen. 


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be