Je bent hier: Home > Nieuws > Invasie in Oekraïne kan leiden tot wereldwijde voedselcrisis, waarschuwt VN

Invasie in Oekraïne kan leiden tot wereldwijde voedselcrisis, waarschuwt VN

Invasie in Oekraïne kan leiden tot wereldwijde voedselcrisis, waarschuwt VN

27 mei 2022 - door Redactie

De Russische invasie van Oekraïne zou binnenkort een wereldwijde voedselcrisis kunnen veroorzaken die jaren kan duren, waarschuwde de VN. 

Secretaris-generaal Antonio Guterres zei dat de oorlog de voedselonzekerheid in armere landen heeft verergerd als gevolg van stijgende prijzen. Sommige landen kunnen met langdurige hongersnoden worden geconfronteerd als de export van Oekraïne niet wordt hersteld naar het vooroorlogse niveau, voegde hij eraan toe. 

Het conflict heeft de bevoorrading van de Oekraïense havens afgesloten, die ooit enorme hoeveelheden zonnebloemolie en granen zoals maïs en tarwe exporteerden. Hierdoor is het wereldwijde aanbod afgenomen en zijn de prijzen van alternatieven gestegen. 

Volgens de VN zijn de voedselprijzen wereldwijd bijna 30% hoger dan in dezelfde tijd vorig jaar. Guterres zei dat het conflict – in combinatie met de effecten van klimaatverandering en de pandemie – "tientallen miljoenen mensen over de rand dreigt te duwen in voedselonzekerheid, gevolgd door ondervoeding, massale honger en hongersnood."

"Er is nu genoeg voedsel in onze wereld als we samen optreden. Maar tenzij we dit probleem vandaag oplossen, worden we de komende maanden geconfronteerd met het schrikbeeld van een wereldwijd voedseltekort", voegde hij eraan toe. Hij waarschuwde dat de enige effectieve oplossing voor de crisis erin bestond de voedselproductie van Oekraïne – evenals de door zowel Rusland als Wit-Rusland geproduceerde kunstmest – weer op de wereldmarkt te brengen.

Guterres zei ook dat hij "intens contact" had met Rusland en Oekraïne, evenals met de VS en de EU, in een poging om de voedselexport op een normaal niveau te brengen. "De complexe veiligheids-, economische en financiële implicaties vereisen goodwill van alle kanten", zei hij. 

Zijn opmerkingen kwamen op dezelfde dag dat de Wereldbank extra financiering ter waarde van $12 miljard aankondigde voor projecten die voedselonzekerheid aanpakken. Door deze onderneming komt het totale bedrag dat voor dergelijke projecten beschikbaar is in de komende 15 maanden uit op meer dan $30 miljard. 

Graanoorlog

Rusland en Oekraïne produceren 30% van 's werelds tarwevoorraad. Sinds Rusland zijn invasie in februari lanceerde, is de export ingestort en zijn de prijzen omhooggeschoten. De prijzen stegen verder nadat India de export van zijn eigen tarwe verbood. 

De VN zegt dat er momenteel ongeveer 20 miljoen ton graan vastzit in Oekraïne van de vorige oogst, wat, als het vrijkomt, de druk op de wereldmarkten zou kunnen verlichten.

Terwijl het aantal mensen met voedselonzekerheid al vóór de invasie was toegenomen, beschuldigde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock, Moskou er van de situatie nog erger te maken. 

“Rusland is een graanoorlog begonnen en heeft een wereldwijde voedselcrisis aangewakkerd”, zei de topdiplomaat in Berlijn. “Het doet dit in een tijd waarin miljoenen al worden bedreigd door honger, met name in het Midden-Oosten en Afrika.”

Ondertussen zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de wereld wordt geconfronteerd met de “grootste wereldwijde voedselzekerheidscrisis van onze tijd”, die werd verergerd door wat hij de “gekozen oorlog” van de Russische president Vladimir Poetin noemde.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be