29 mei 2022 - door Redactie
De financiële elite van de wereld verzamelde zich vorige week in Davos, Zwitserland, op het World Economic Forum. De slechte economische vooruitzichten waren het belangrijkste gesprekspunt.
Sommige experts verwachten regionale recessies in landen of continenten die in het bijzonder zijn blootgesteld aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, en problemen met de wereldwijde toeleveringsketen. Vooral Europa krijgt hier veel aandacht. Anderen schetsen een somberder beeld – die van een wereldwijde recessie.
De inflatie is wereldwijd enorm gestegen. De voedsel- en energiekosten schieten omhoog door de oorlog en de problemen in de toeleveringsketen, samen met de resterende effecten van de Covid-19-pandemie. Dit heeft de Centrale Banken gedwongen het monetaire beleid af te remmen, ondanks de vertragende economie.
De miljardair en investeerder George Soros bekritiseerde de Chinese president Xi Jinping in zijn toespraak. Zijn ‘zero-covid’-beleid en de bijbehorende lockdowns hebben de Chinese economie volgens Soros in een ‘vrije val’ geduwd.
Soros ging door met te claimen dat de snel dalende economische activiteiten in China zouden leiden tot een wereldwijde recessie, tenzij Xi van koers verandert. “De schade zal zo groot zijn dat het de wereldeconomie zal beïnvloeden. Met de verstoring van de toeleveringsketens, kan de wereldwijde inflatie veranderen in een wereldwijde depressie”, zei hij.
Jane Fraser, CEO van Citigroup, zei dat de impact van elk van de “drie R-woorden” – Rusland, recessie en rates (tarieven) – afhing van de geografische ligging.
“Ik denk dat deze situatie veel zorgwekkender is voor Europa. Dat ligt precies te midden van de stormen van toeleveringsketens, van de energiecrisis en het geweld dat plaatsvindt in Oekraïne.” Op de vraag of Europa een recessie zal meemaken, antwoordde Fraser definitief: “Ja – en ik hoop dat ik het mis heb.”
Ze gaf ook aan dat in Azië landen grotendeels met “meer gevoel van optimisme” uit de Covid-19-pandemie zijn gekomen. Ze suggereerde dat “zelfs China de wereldwijde recessie serieus neemt”, en dat verdere pakketten om de economie te stimuleren van Peking kunnen worden verwacht.
“Voedsel is hier de grote zorg, want dat zou de wildcard kunnen zijn. Wanneer mensen over de hele wereld honger hebben – en er zullen 1,5 miljard hongerige mensen zijn zonder toegang tot voedsel, vooral in Afrika, maar niet alleen daar – dan is dat een probleem”, aldus Fraser.
De stijging van de voedselprijzen werd ook als een centrale bedreiging naar voren gebracht door de directeur van het Internationaal Monetair Fonds, Kristalina Georgieva, die maandag tijdens een panel zei dat de economische horizon zeer donker is door de combinatie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de daling van de dollar en de omstandigheden in China.
“We hebben in veel landen te maken met een schok van de grondstofprijzen, en de schok waar ik speciaal uw aandacht op wil vestigen, is de schok van de voedselprijzen. Vanwege het gevoel dat de economie misschien in moeilijker vaarwater komt, is de afgelopen week de olieprijs gedaald, maar de voedselprijs blijft stijgen,” zei Georgieva.
05 oktober 2023
Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.
16 augustus 2023
In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.
24 juli 2023
De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.
04 april 2023
De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
03 april 2023
De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.
16 maart 2023
Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
13 februari 2023
De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.
08 februari 2023
Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.