Je bent hier: Home > Nieuws > China houdt ongekende, massale videoconferentie over de economie

China houdt ongekende, massale videoconferentie over de economie

China houdt ongekende, massale videoconferentie over de economie

01 juni 2022 - door Redactie

China hield vorige week een zeldzame landelijke bijeenkomst via teleconferentie om een ​​door Covid geteisterde economie te versterken.

De timing en schaal gaven de ernst van de situatie aan. De huidige uitdagingen voor het land om zijn doelstelling van ongeveer 5,5% groei in BBP voor het eind van het jaar te bereiken, zijn duidelijk gemaakt.

“De moeilijkheden, in sommige gebieden en tot op zekere hoogte, zijn zelfs groter dan de ernstige schok van de pandemie in 2020”, zei premier Li Keqiang tijdens de videoconferentie. Hij waarschuwde dat de economie zich op een “kritiek punt” bevindt voor het bepalen van het traject voor het hele jaar, en riep ambtenaren op om “hard te werken” – volgens het rapport voor groei in het tweede kwartaal en een daling van de werkloosheid. 

Het vasteland van China heeft geprobeerd de ergste Covid-uitbraak sinds begin 2020 in te dammen door strikte lockdowns en reisbeperkingen te hanteren, met name in de metropool Shanghai. Buitenlandse bedrijven hebben als gevolg daarvan productie- en omzetverlies gemeld.

Hoewel de staatsmedia niet specificeerde hoeveel mensen deelnamen aan de teleconferentie, liet een nieuwsuitzending woensdag zien dat grote vergaderzalen van mensen uit verschillende provincies op de bijeenkomst aanwezig waren.

“Er is in jaren niet zo'n bijeenkomst van deze omvang geweest, en het is ongekend dat één bijeenkomst zoveel overheidsniveaus tegelijk aanspreekt”, zei Zong Liang, hoofdonderzoeker bij de Bank of China.

Zong merkte op hoe beleid doorgaans wordt overgedragen via verschillende regeringslagen en dat sommige plaatsen onnodig harde maatregelen hebben genomen. Om een ​​idee te krijgen van de schaal van het land: China heeft 31 regio's op provincieniveau en meer dan 2800 op landelijk niveau.

“Chinese beleidsmakers voelen de druk om de economie te ondersteunen na de zeer zwakke groei van de bedrijvigheid in april, het slechte herstel tot nu toe in mei en de aanhoudende stijgingen van de werkloosheidscijfers”, schreven analisten van Goldman Sachs woensdag in een rapport.

Hoewel het aantal nieuwe Covid-gevallen is afgenomen in Shanghai, Peking en andere delen van China, hebben analisten opgemerkt dat lokale autoriteiten voorzichtig zijn geweest met het versoepelen van de Covid-maatregelen.

Verlaging groeiprognoses

Twee investeringsbanken verlaagden deze week hun prognose voor het BBP van China, één van slechts 3%. Jianwei Xu, senior econoom bij Natixis, zei dat het nog moet worden bezien hoe effectief de aangekondigde economische steunmaatregelen zullen zijn. “De belangrijkste vraag is hoe we de mobiliteit in de economie nieuw leven kunnen inblazen”, zei Xu donderdag tijdens een webinar. “Om de economie terug te brengen naar het niveau van voor de pandemie, zijn waarschijnlijk meer maatregelen nodig dan gisteren aangekondigd vanwege het lage economische vertrouwen.”

Het officiële rapport van de landelijke teleconferentie maakte geen melding van China’s Covid-maatregelen, bekend als het “dynamische zero-Covid beleid”.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be