Je bent hier: Home > Nieuws > Tech bedrijven in de problemen door inflatie

Tech bedrijven in de problemen door inflatie

Tech bedrijven in de problemen door inflatie

21 juni 2022 - door Redactie

Volgens Orlando Bravo, oprichter van de private equity groep Thoma Bravo, zullen tech bedrijven het nog moeilijker krijgen.

Jarenlang heeft de technologiesector de aandelenmarkt geleid, waarbij Tesla, Apple en Microsoft enkele van de meest waardevolle bedrijven ter wereld zijn geworden. Maar in 2022 hebben tech-aandelen te maken gehad met een ongekende daling, nadat centrale banken de op hol geslagen inflatie proberen te temmen. De Amerikaanse Federal Reserve maakte woensdag de meest agressieve renteverhoging sinds 1994.

Hogere rentevoeten maken de toekomstige winsten van op groei gerichte bedrijven minder aantrekkelijk. Technologiebedrijven, vooral die met durfkapitaal, geven de voorkeur aan snelle groei die handenvol geld kost. Hierdoor is winstgevendheid op korte termijn moeilijk te bereiken.

“Als die bedrijven echt beginnen met het beantwoorden van de vraag van investeerders om winstgevendheid te bereiken, dan zullen ze veel pijn ervaren. Het vereist veel kostenbesparingen en dat is moeilijk om uit te voeren", zegt Bravo, die volgens Forbes zelf zo'n 6,3 miljard dollar bezit.

Koersen onder druk

Ooit populaire technologiebedrijven hebben hun koersen de laatste tijd zien dalen in zowel de publieke als de private markt. Bedrijven die profiteerden van de maatschappelijke effecten van de Covid-19-pandemie, werden harder getroffen dan andere. De aandelen van Netflix en Zoom zijn respectievelijk ongeveer 63% en 70% gedaald. Peloton, het bedrijf voor fitnessapparatuur, heeft meer dan 90% van zijn waarde verloren. 

De malaise op Wall Street sijpelt ook door naar private equity deals of startups die geld ophalen. Er is zelfs sprake van 'down rounds', waarbij vers geld wordt opgehaald aan een lagere waardering dan bij de vorige ronde. Dat is ongezien de voorbije jaren.

Veel startups signaleren ook al dat ze moeilijker geld kunnen ophalen. Thoma Bravo blijft echter kijken naar de markt. "We zien veel kansen en moeten nu proberen te bepalen welke nieuwe bedrijven het hoogste rendement zullen opleveren voor onze investeerders”, zei Bravo.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be