Je bent hier: Home > Nieuws > Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

Russische roebel op hoogtepunt ondanks sancties

01 juli 2022 - door Redactie

De Russische roebel bereikte woensdag 51 roebel voor 1 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2015.

Dat is een wereld verwijderd van de koersen die begin maart werden genoteerd. Toen moest je maar liefst 139 roebel ophoesten om 1 dollar te bemachtigen. De roebel verzwakte toen sterk omdat zowel de VS als de Europese Unie ongekende sancties tegen Moskou begonnen uit te rollen als reactie op de invasie van Oekraïne. De verbluffende stijging van de roebel in de laatste maanden wordt door het Kremlin aangehaald als “bewijs” dat westerse sancties niet werken. 

“Het idee was duidelijk: de Russische economie met geweld verpletteren”, zei de Russische president Vladimir Poetin vorige week tijdens het jaarlijkse Sint-Petersburg International Economic Forum. “Het is ze niet gelukt.” 

Hoge rente

Eind februari, na de aanvankelijke val van de roebel en vier dagen nadat de invasie van Oekraïne op 24 februari begon, verdubbelde Rusland de belangrijkste rentevoet van het land tot maar liefst 20% ten opzichte van een eerdere 9,5%. Sindsdien is de waarde van de valuta verbeterd tot het punt dat het de rente drie keer heeft verlaagd om eind mei 11% te bereiken. 

De roebel is zelfs zo sterk geworden dat de Russische centrale bank actief maatregelen neemt om de roebel te verzwakken, uit angst dat dit de export van het land minder concurrerend zal maken.

Energie

Maar wat zit er echt achter de stijging van de valuta, en kan deze worden volgehouden? De redenen zijn, om het simpel te zeggen: opvallend hoge energieprijzen, kapitaalcontroles en sancties zelf. Rusland is 's werelds grootste exporteur van gas en de op een na grootste exporteur van olie. 

Zijn primaire klant? De Europese Unie, die wekelijks voor miljarden dollars Russische energie opkoopt en het land tegelijkertijd probeert te straffen met sancties. Dat heeft de EU in een lastig parket gebracht – het heeft nu exponentieel meer geld naar Rusland gestuurd voor olie-, gas- en kolenaankopen dan het heeft gestuurd naar Oekraïne, wat heeft bijgedragen aan het vullen van de oorlogskas van het Kremlin. En met de prijs van olie die 60% hoger is dan vorig jaar rond deze tijd, maakt Moskou nog steeds een recordwinst, ook al hebben veel westerse landen hun Russische olie-aankopen aan banden gelegd. 

Volgens het Center for Research on Energy and Clean Air, een onderzoeksorganisatie gevestigd in Finland, heeft de Russische Federatie in de eerste 100 dagen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne $ 98 miljard aan inkomsten binnengehaald uit de export van fossiele brandstoffen. Meer dan de helft van die inkomsten kwam uit de EU – ongeveer $ 60 miljard. 

En hoewel veel EU-landen van plan zijn hun afhankelijkheid van Russische energie-invoer te verminderen, kan dit proces jaren duren – in 2020 vertrouwde het blok volgens Eurostat op Rusland voor 41% van zijn gasinvoer en 36% van zijn olie-invoer. 


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.



Advertentie


Populair op FiWe.be