Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

Inflatie eurozone bereikt record van 8,6%

02 juli 2022 - door Redactie

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 

De totale inflatie kwam vorige maand uit op 8,6% (op jaarbasis), volgens voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat die op vrijdag 1 juli zijn vrijgegeven. Dat overtrof een voorspelling van 8,4% in een Reuters-enquête onder economen. 

De inflatie betekent dat de kosten van levensonderhoud in de landen van de eurozone blijven stijgen. Opvallend was het cijfer dat uit Spanje kwam, waar de drempel van 10% inflatie werd overschreden.

Monetair beleid

De stijgende inflatie is een kopzorg voor de ECB, die beloofd heeft om het monetair beleid te verstrakken. De rente zal voor het eerste in 11 jaren opnieuw opgetrokken worden. In juli is er een eerste rentestijging met 0,25%. Ook in september zou er een nieuwe renteverhoging kunnen volgen. Zo kan de kortetermijnrente voor het eerst sinds 2014 weer positief worden.

Bij monde van voorzitter Christine Lagarde liet de ECB ook al weten dat ze harder kunnen ingrijpen als de inflatie langer op dit hoge niveau blijft postvatten.

Recessievrees

De renteverhogingen voeden echter ook de vrees voor een recessie. Te snelle en stevige renteverhogingen zullen wegen op de economische groei, waardoor de economie al snel in een recessie kan terecht komen.

Uit recente data blijkt dat de groei in de eurozone al wat kracht verloren heeft. De grote vraag is of de eurozone dit jaar nog aan een recessie zal ontsnappen. Voor 2023 zijn analisten het over eens dat een recessie onvermijdelijk is. Economen van Berenberg voorspellen een recessie in de eurozone in 2023 en verwachten dat jaar een krimp van het BBP van 0,8%. 

De recessie zou vroeger kunnen komen dan verwacht als de oorlog in Oekraïne voor nog meer onzekerheid zorgt. Hoge energieprijzen en stijgende kosten van voedsel kunnen de consumptie afremmen, waardoor de economische groei vertraagt.

Voor dit jaar verwacht de ECB nog een positieve groei, het BBP zou met zo’n 2,8% stijgen.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be