Je bent hier: Home > Nieuws > Boris Johnson treedt af als premier: Wat betekent dit voor de Britse economie?
10 juli 2022 - door Redactie
Johnson hield het drie jaar uit als premier van Engeland. Tijdens zijn bestuur gooide vooral de coronapandemie roet in het eten.
Boris Johnson maakte veel beloftes voor zijn premierschap: Brexit zou een succes worden, en de Britse economie zou niet langer tegengehouden worden door de landen van de EU. Ondertussen is er veel gebeurd. Het coronavirus leidde tot een harde klap voor de Britse economie. De kosten van levensonderhoud groeien ondertussen sneller dan in de laatste 40 jaar.
Na 3 jaar premierschap heeft Johnson deze week bekendgemaakt dat hij zal aftreden. Zijn economische beloftes zijn niet uitgekomen. Economen zeggen dat niet alles aan de pandemie te wijten is: Johnson heeft nooit een duidelijk plan van aanpak gehad, als het om de economie gaat.
Veel journalisten in de Britse media zeggen dat Brexit misschien nooit gebeurd was, als het niet aan Boris Johnson lag. Johnson was vanaf het begin een grote voorstander van het idee dat Groot-Brittannië de EU zou verlaten. Als publiek figuur heeft hij destijds veel invloed kunnen uitoefenen.
Al sinds het Brexit referendum van 2016 werd handel met Europa lastiger voor de Britten. Er werd niet genoeg geïnvesteerd in de economie, waardoor er stagnatie heeft plaatsgevonden. Er zijn verslagen die claimen dat er 20% meer dan het huidige bedrag zou zijn geïnvesteerd in Britse bedrijven als Brexit niet had plaatsgevonden.
Daarbij komt ook dat de Britse pond meer dan 10% is gezakt na het referendum. Van deze klap heeft het nog steeds niet compleet kunnen herstellen.
Er wordt verwacht dat prijsverhoging van levensmiddelen deze maand de 11% zal halen. De Britse Centrale Bank heeft aangekondigd de rente opnieuw te verhogen.
Voor veel economen is het duidelijk dat Brexit geen bevorderende invloed heeft op de Britse economie. Johnson heeft in zijn jaren als premier de situatie niet kunnen verbeteren, stellen ze. Sterker nog, door het gebrek aan een duidelijke aanpak is men er juist op achteruit gegaan.
Door de economische instabiliteit die Brexit met zich meebracht, was de impact van het coronavirus nog schadelijker. Ook de oorlog in Oekraïne zorgt voor extra zorgen bij de Britse bevolking.
Johnson zal dus hoogstwaarschijnlijk herinnerd worden als een premier met veel praatjes, maar weinig daden als het gaat om economisch beleid. Nu is het de vraag wie het stokje zal overnemen, en wat dit kan betekenen voor Britse huishoudens.
05 oktober 2023
Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.
16 augustus 2023
In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.
24 juli 2023
De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.
04 april 2023
De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
03 april 2023
De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.
16 maart 2023
Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
13 februari 2023
De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.
08 februari 2023
Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.