Je bent hier: Home > Nieuws > Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

Euro na 20 jaar weer gelijk aan de dollar

18 juli 2022 - door Redactie

Voor de eerste keer in 20 jaar is een euro evenveel waard als een dollar. Dit betekent dat Europeanen meer voor importproducten zullen betalen, en onze export goedkoper wordt in het buitenland.

Sinds februari is de waarde van de euro ontzettend gedaald. Destijds was een euro nog 1,13 dollar waard. Men vreest dat de Russische invasie in Oekraïne zal leiden tot een recessie in de EU. 

De laatste weken ging de euro sneller dalen, door de vrees dat Rusland de export van gas compleet zou staken. Dit zou een reactie zijn op de strenge sancties die door de EU zijn opgelegd. 12 landen in de EU zijn al gedeeltelijk afgesloten van Russisch gas, waaronder Nederland. 

Daling van de euro

Nu is de vraag of de euro uiteindelijk onder de dollar terecht zal komen. De laatste keer dat dit gebeurde was in november 2002, toen een euro 0,99 dollar waard was. Sindsdien heeft de valuta echter een grote groei doorgemaakt. Door de economische crisis in 2008 haalde de euro bijvoorbeeld een hoogtepunt, met een waarde van 1,60 dollar.

De oorlog in Oekraïne heeft echter geleid tot hoge inflatie in de Eurozone. De combinatie van deze twee factoren zorgt ervoor dat de economie niet kan groeien, terwijl de prijzen steeds hoger worden. 

De Europese Centrale Bank heeft de rente verhoogd om de inflatie tegen te gaan. Toch zijn economen bang dat er te laat maatregelen zijn genomen. Nu de euro gelijk is aan de dollar, vrezen zij dat de psychologische onzekerheid van consumenten zal leiden tot grotere schade. 

Economische ontwikkelingen in de EU

De daling van de euro komt op een moment dat de Eurozone zich aan het uitbreiden is. Kroatië zal binnenkort overgaan op de valuta. 

De Europese Commissie heeft aangegeven verdere stappen te nemen om de inflatie tegen te gaan. Er wordt voorzichtig omgegaan met het woord ‘recessie’, waardoor er geen duidelijk plan van aanpak lijkt te zijn op het moment. Wel is Brussel ervan overtuigd dat de eurozone de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne kan overleven.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be