Je bent hier: Home > Nieuws > Renteverhoging ECB groter dan verwacht

Renteverhoging ECB groter dan verwacht

Renteverhoging ECB groter dan verwacht

25 juli 2022 - door Redactie

Voor het eerst in 11 jaar heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogd.

Hiermee probeert het de groeiende inflatie in de EU tegen te gaan. Toch zijn er vragen over de beslissing van de ECB. Zal de hoge rente niet leiden tot een grotere druk op de economie?

De rente wordt met een halve procent verhoogd in de landen van de eurozone. Een maand geleden zei ECB-voorzitter Christine Lagarde nog dat de rente met 0,25 procent verhoogd zou worden. De ECB zei dat de extra grote verhoging kwam door een ‘bijgewerkte beoordeling van de economische situatie. In september wordt nog een keer een verhoging van 0,5 procent verwacht.

Lagarde gaf in een verklaring de argumenten voor de grote verhoging: “De economische groei zwakt af. De Russische invasie in Oekraïne heeft geleid tot een grote druk op de markt. De invloed die inflatie heeft op de koopkracht heeft ook een dempend effect op de economie. Het vooruitzicht is daarom niet positief.”

Kritiek

Sommige economen hebben kritiek geleverd op de beslissing van de ECB. Door de hogere rente zullen sommige bedrijven het niet aandurven om een lening af te sluiten. Dit zorgt ook voor een tragere groei van de economie. 

Anderen zeggen dat de maatregelen te laat komen. De inflatie is al lange tijd aan het toenemen, en de ECB had eerder deze uitkomst moeten verwachten. Ondertussen is de euro net zoveel waard als de dollar, iets wat al 20 jaar niet meer is gebeurd. Omdat olie en andere grondstoffen in dollars worden gekocht, zal dit de inflatie alleen maar laten toenemen.

Inflatie in de eurozone

De ECB wil de inflatie terugbrengen naar 2 procent per jaar. Dit is een acceptabel getal dat zelfs economische groei kan stimuleren. De middelen die hiervoor ingezet worden, kunnen echter averechtse gevolgen hebben. Het is de eerste keer in 11 jaar dat de ECB de rente verhoogt. De grote vraag is of Europese landen met bedenkelijke overheidsfinanciën hierdoor in de problemen zullen komen.

Dit is echter niet de enige kopzorg van de ECB. De spanningen met Rusland over de import van gas zorgen voor grote onzekerheid op de markt. Deze gas wordt gebruikt om elektriciteit te genereren en huishoudens te verwarmen. Ook is het essentieel voor de zware industrie van de EU. Als Rusland besluit de gaspijpen te sluiten, is de kans op een recessie aanzienlijk hoger.


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.Advertentie


Populair op FiWe.be