Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom een zakenpartner al dan niet een goed idee is

Waarom een zakenpartner al dan niet een goed idee is

Waarom een zakenpartner al dan niet een goed idee is

09 augustus 2022 - door Laurens

Zit jij zelf in de zakenwereld, of overweeg je je eerste stappen te zetten? Dan is de kans groot dat je reeds hebt nagedacht over een zakenpartner.

Iemand die aan je zijde staat om samen iets groots op te bouwen. Iemand die jouw ideeën en je visie deelt. Het klinkt waarschijnlijk heel ideologisch en soms is het ook effectief te mooi om waar te zijn. Vandaar dit artikel, waarin we enkele redenen beschrijven waarom het wel, of net geen goed idee is om met een zakenpartner in zee te gaan.

Met z’n twee sta je sterker

Of het nu gaat om de oprichting, of algemeen over het leiden van een zakenimperium, met twee sta je over het algemeen sterker dan alleen. Denk bijvoorbeeld aan het kapitaal dat je nodig hebt om met een bedrijf te starten. Door met twee te investeren kan je enerzijds meer geld op tafel leggen en anderzijds wordt het risico ook meteen verminderd. Dit kan jullie in staat stellen om sneller te groeien.

Anderzijds heeft een zakenpartner ook zo zijn eigen connecties. Als je al even in deze wereld zit, dan besef je pas echt hoe belangrijk connecties zijn. Rechtstreeks, of een vriend van een vriend, dat maakt weinig verschil. Met z’n twee kennen jullie veel meer mensen dan alleen, waardoor je misschien sneller iets gedaan krijgt.

Ook heeft iedereen zo zijn eigen bagage mee. Uiteraard spreken we niet over koffers, maar wel over ervaring. Een zakenpartner heeft mogelijks al situaties meegemaakt die voor jou nog onbekend zijn. Omgekeerd heb jij misschien ooit al problemen moeten oplossen die voor hem of haar nog volledig onbekend zijn. Ook op die manier kan je elkaar aanvullen.

In goede en kwade dagen

Je hoeft natuurlijk niet echt te trouwen met een zakenpartner, maar je weet wel dat er zowel goede als slechte dagen zitten aan te komen. Je moet jouw zakenpartner voor de volle 100% kunnen vertrouwen en je moet weten wat je aan elkaar hebt.

Er zullen momenten zijn waarop jullie het oneens zijn met elkaar, maar in dat geval zal voornamelijk een goede communicatie van belang zijn. Zijn jullie te allen tijde bereid om naar elkaars mening te luisteren? Kan je om met kritiek van de ander? Of voel je je daardoor meteen aangevallen. Een goede samenwerking is uiterst noodzakelijk als je met z’n tweeën iets wil opbouwen.

Bovendien moet je ook al eens nadenken over de eventuele winstverdeling. Met een zakenpartner aan boord, weet je dat je zult moeten delen. Ben je bereid om dit te doen? Dan ben je alvast op de goede weg. Maak vooraf altijd duidelijke en goede afspraken. Op die manier is de kans veel kleiner dat er later gedoe ontstaat. Denk daarom ook alvast even na over een exit strategie. Het is altijd mogelijk dat een van de twee, om gelijk welke reden het schip wil verlaten. Hoe zullen jullie daar mee omgaan?

Zoals je al merkt heeft een zakenpartner veel voordelen, maar komen er ook nadelen bij kijken. Overweeg daarom goed voor je effectief stappen gaat zetten.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be