Je bent hier: Home > Nieuws > Kan je nog geld verdienen met een webwinkel?

Kan je nog geld verdienen met een webwinkel?

Kan je nog geld verdienen met een webwinkel?

17 augustus 2022 - door Laurens

De e-commerce is sterk gegroeid de voorbij jaren. Blijft deze groei aanhouden?

Een heel lange tijd waren investeerders ervan overtuigd dat ze konden profiteren van de boom in de e-commerce markt. Ze startten hun webwinkel, ze wachtten af tot die goed liep en ze begonnen meteen aan een nieuw project. De vraag is alleen of deze boom in e-commerce ook nu nog zal blijven aanhouden? En nog belangrijker: is de markt niet verzadigd? In dit artikel geef ik je mijn kijk hierop. Veel leesplezier!

Blijft e-commerce groeien?

Het is heel moeilijk om op zo’n vraag een correct antwoord te formuleren. We kunnen namelijk niet in de toekomst kijken. Wel kan ik je zeggen welke argumenten ik zie die er ofwel voor kunnen zorgen dat de markt zal blijven groeien, ofwel ervoor zouden kunnen zorgen dat de groei toch stopt.

In de eerste plaats was vorig jaar met corona voor veel webwinkels echt een topjaar. Aangezien fysieke winkels soms gesloten waren, kon de consument soms niet anders dan online te bestellen. Wat we nu zien, is dat veel van deze consumenten wel graag terugkeren naar de winkel. Voor zover ik weet zijn er nog geen cijfers van hoe het met de e-commerce gesteld is dit jaar, maar het kan wel eens zijn dat we toen al een limiet hadden bereikt. Het zou kunnen, maar weten doen we het niet.

Om een voorbeeld te geven van cijfers die er wel zijn, kijk maar eens naar de resultaten van Netflix. Tijdens de pandemie enorm gegroeid, maar eigenlijk zelfs zo snel dat ze hun limieten hadden opgezocht.

Een andere reden waarom e-commerce mogelijks niet verder zou kunnen blijven groeien, is de impact op het klimaat. Stel dat er nieuwe regelgeving komt omtrent pakjesleveringen, dan zou dit een impact kunnen hebben op de groei van webwinkels.

Aan de andere kant, is online bestellen heel gemakkelijk. De oudste generatie die er niet mee vertrouwd is, maakt stillaan plaats voor de generaties die er wel mee vertrouwd zijn. Dat zou er natuurlijk wel voor kunnen zorgen dat deze markt nog verder groeit.

Is er ruimte voor meer webshops?

Wat de markt de komende jaren zal doen, zullen we dus nog moeten afwachten. Een belangrijkere vraag is of er al te veel webshops zijn, of er nog meer ruimte is op de markt. 

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat, ondanks er al zoveel shops zijn, er toch nog steeds ruimte is voor een kwalitatieve webwinkel. Let wel: liever kwaliteit dan kwantiteit. Er zijn namelijk al zoveel webshops die een enorm breed gamma hebben, maar waarvan de producten eigenlijk veel minder kwalitatief zijn dan je zou denken. Ook zijn er webshops die klanten een slechte service aanbieden. Op termijn kunnen deze waarschijnlijk moeilijk blijven bestaan, dus in dat geval kunnen ze gerust vervangen worden door een betere versie.

Als je een eigen droom hebt om een webshop op te richten, zou ik je zeker niet laten tegenhouden. Weet gewoon dat het hard werken zal zijn.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be