Je bent hier: Home > Nieuws > Hoge energiekosten leiden soms tot lege winkelrekken

Hoge energiekosten leiden soms tot lege winkelrekken

Hoge energiekosten leiden soms tot lege winkelrekken

23 augustus 2022 - door Laurens

We weten praktisch allemaal dat de energiekosten het laatste jaar enorm gestegen zijn. Gezinnen voelen dit op hun factuur, maar ook de bedrijven worden niet gespaard.

Sinds corona zijn we het wel al gewoon dat sommige winkelrekken leeg blijven, maar dit probleem blijft maar aanslepen. Hoewel tijdens de coronacrisis de onderbroken toeleveringsketen een van de grootste problemen was, is dat nu vaak de prijs van de energie. In dit artikel gaan we hier verder op in en geven we enkele praktische voorbeelden.

Productie verminderen of uitstellen…

Een bepaalde manier waarop bedrijven hun kosten onder controle proberen te houden, is de productie verlagen. Zeker in sectoren waar er veel energie nodig is om bepaalde goederen te produceren wordt deze tactiek vaak toegepast. De bedrijven zelf zien het niet als een productiedaling, maar wel als een tijdelijk uitstel van de productie. Sommigen onder hen hopen dat de prijzen in de nabije toekomst weer wat gaan dalen. Het gevolg? Ze wachten op die prijsdaling om terug wat extra te gaan produceren. 

Je zou dan toch kunnen denken dat ze gewoon hun prijzen optrekken? Dat klopt uiteraard, maar niet alle bedrijven kunnen dat even makkelijk doen. Afhankelijk van hun marktpositie zijn bedrijven prijs-zetter, of prijs-nemer. Bovendien is het ook zo dat de meeste van deze bedrijven hun prijzen reeds een of meerdere keren naar boven toe hebben bijgesteld dit jaar. Klanten blijven dit op een bepaald moment niet meer pikken. Daarom kiezen sommigen er liever voor om de productie tijdelijk uit te stellen, of met andere woorden tijdelijk af te bouwen.

Minder voorraad aanhouden

Een andere manier waarop bedrijven proberen om hun kosten te verminderen, is door minder voorraad aan te houden dan vroeger. Dit geldt uiteraard vooral in de sectoren die een hoge energievraag hebben voor de bewaring van hun producten. Een mooi voorbeeld hiervan zien we bijvoorbeeld in Spanje. IJsblokjes zijn niet zo makkelijk meer te verkrijgen in de supermarkt, of dat was toch althans het geval in het midden van de zomervakantie. Volgens restaurantuitbaters is dit omdat de bedrijven geen, of slechts een zeer beperkte voorraad willen aanhouden. Logisch uiteraard, want diepvriezers vragen heel veel energie.

Natuurlijk is dit niet fijn voor de consument. Als je naar de winkel rent achter ijsblokjes om een heerlijke Gin-Tonic te maken, dan wil je daar geen 3 dagen op moeten wachten. 

Zullen de problemen snel opgelost raken?

Of de problemen nog lang zullen aanslepen, dat is eigenlijk onmogelijk te voorspellen. Alles zal afhangen van de energieprijzen. Deze markt is echter zeer onvoorspelbaar op dit moment, dus daar kunnen we eigenlijk geen uitspraak over doen. Ook kan het zijn dat bedrijven op zoek gaan naar andere oplossingen, zoals meer zelf opgewekte energie. Of dat ze er toch voor kiezen om hun prijzen nog een keer te verhogen en alles door te rekenen aan de consument. We zullen moeten zien wat de toekomst brengt, maar wij hopen alvast dat de problemen spoedig verholpen worden.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.



Advertentie


Populair op FiWe.be