Je bent hier: Home > Nieuws > Facturen tijdig leren betalen

Facturen tijdig leren betalen

Facturen tijdig leren betalen

02 september 2022 - door Laurens

Of je nou zelfstandige bent, of gewoon particulier, facturen blijven maar binnenkomen. Veel mensen slagen er echter niet in om hun facturen tijdig te betalen.

Dit kan komen doordat ze nogal krap bij kas zitten, maar evengoed zijn er mensen die het gewoonweg vergeten door slordigheid. Op die manier maak je het lastig voor de tegenpartij en kan je je verwachten aan verhogingen. Niemand houdt ervan om meer te moeten betalen, dus in dit artikel zullen we het hebben over manieren om jouw facturen vanaf nu wel tijdig te betalen. Veel leesplezier!

Automatische piloot, of toch maar niet?

De meesten onder ons zullen wel weten dat er zoiets bestaat als automatisch je facturen laten betalen. Dit is wat men noemt via domiciliëring. In dat geval geef je eigenlijk een soort van doorlopende betaalopdracht, voor facturen die nog moeten binnenkomen. Het bedrijf laat dan aan jouw bank weten hoeveel ze nodig hebben en jouw bank verwerkt de transactie. Het grote voordeel is natuurlijk dat je op deze manier nooit nog kunt vergeten om jouw facturen tijdig te voldoen.

Hoewel dit systeem dus voor velen een oplossing lijkt, is er ook wel een keerzijde. Zo ben je namelijk niet helemaal zonder zorgen op die manier. Je moet bijvoorbeeld steeds uitkijken dat er voldoende geld op je bankrekening staat. Anders ga je misschien in het rood, in het geval dat bij jouw rekening kan, en moet je misschien extra kosten betalen aan je bank. Ook is het zo dat je op die manier makkelijker kunt vergeten om de facturen die binnenkomen na te kijken. Ze worden namelijk toch al betaald. Het kan natuurlijk altijd zijn dat er een fout in de factuur is geslopen. Het zou gerust kunnen dat je dan meer hebt betaald dan wat je eigenlijk had moeten betalen. Daarom is enige voorzichtigheid zeker aan te raden.

Breng structuur in je papier

Aangezien je van verschillende bedrijven papieren en facturen opgestuurd krijgt, kan dat al snel een warboel worden. Om ervoor te zorgen dat je jouw facturen tijdig kunt betalen, zal het belangrijk zijn om enige structuur aan te brengen. Dit geldt zowel voor de manier waarop je jouw facturen bewaart, als voor de betaling zelf. 

Een goede tip zou bijvoorbeeld kunnen zijn om in een schriftje kort te noteren welke facturen er zijn binnengekomen. Zo weet je op het moment dat je gaat betalen precies welke facturen je moet betalen.

Een andere tip die we kunnen meegeven, is om een vast tijdstip uit te kiezen voor de betalingen. Doe dat bijvoorbeeld één keer in de week, op maandagmiddag. Een andere mogelijkheid is uiteraard om je facturen meteen te betalen, van zodra ze in je brievenbus of mailbox toekomen. Voor sommige mensen werkt dat echter niet goed en dan is een systeem met een vaste dag een beter idee.

Tot slot

We hopen alvast dat je iets aan onze tips hebt en dat je zo makkelijker jouw facturen kunt betalen voor de deadline verstreken is.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be