Je bent hier: Home > Nieuws > Krijgt de horeca het opnieuw moeilijk?

Krijgt de horeca het opnieuw moeilijk?

Krijgt de horeca het opnieuw moeilijk?

04 september 2022 - door Laurens

De coronaperiode is nog maar net voorbij. Horecaondernemers dachten dat het ergste nu wel achter de rug was, maar is dat ook effectief het geval?

Ook vandaag de dag hebben ze heel wat structurele problemen die ze moeten trachten op te lossen. Wij zetten de belangrijkste uitdagingen voor de komende jaren even op een rijtje. Ben je benieuwd? Lees dan maar snel verder!

Personeel vinden is moeilijker dan het lijkt

Vroeger was geschikt personeel vinden voor een horecazaak al vrij lastig. Vandaag de dag is het zelfs al lastig om personeel te vinden, laat staan geschikt personeel. Hoe komt dat nou eigenlijk? Wat is er veranderd ten opzichte van enkele jaren geleden?

Ten eerste heeft de coronacrisis een zeer sterke rol gespeeld bij het ontstaan van dit probleem. Doordat overheden genoodzaakt waren om maatregelen te treffen, werden de restaurants voor een lange tijd gesloten. Concreet betekende dit natuurlijk dat heel wat personeel op straat kwam te staan. 

Niet alleen het vaste personeel kon niet meer werken, maar ook de weekendwerkers, zoals flexi’s konden er niet langer terecht. Allemaal waren zee genoodzaakt om op zoek te gaan naar een andere baan, of een andere bijverdienste. 

Velen onder hen zijn echter sinds de heropening ook niet meer teruggekeerd. Mogelijke redenen zijn dat ze meer zekerheid wensen, dat ze liever de regelmatige uren van hun niet-horeca beroep behouden, of andere extralegale voordelen die in de horecasector vaak niet voorkomen.

Als je even een uitzendbureau binnenloopt, of zelfs nog maar gewoon online tussen de vacatures kijkt, dan zie je meteen dat er massa’s jobs te vinden zijn in de horeca. Om meer mensen te vinden bieden ze zelfs al veel hogere lonen dan er vroeger werden betaald. Toch blijkt dat veel restaurants nog steeds geen personeel vinden, laat staan geschikt personeel.

Blijven ook de klanten binnenkort weg?

Een ander probleem is de aanhoudende hoge inflatie. Restaurants worden geconfronteerd met torenhoge prijzen voor zowel voeding, elektriciteit als voor personeel. Deze hoge kosten dwingen de horecaondernemers ertoe om ook de prijzen te verhogen.

Net nu de klanten zelf al geconfronteerd worden met een stijging van de vaste kosten, wordt ook uit eten gaan nog eens stevig duurder. Als gevolg wordt nu al gemerkt dat klanten vaker kiezen voor een kleine hap, dat ze het aperitief overslaan of dat ze gewoon minder vaak uit eten gaan.

De vraag is natuurlijk hoe dit in de toekomst verder zal evolueren. Moet je nog investeren in de horecasector? Dat is een goede vraag waar helaas geen eenduidig antwoord voor bestaat. Misschien zal de sector zichzelf wel redden, maar evengoed is het mogelijk dat er een drastische ingrijpende verandering nodig zal zijn. 

Hoe de inflatie verder zal evolueren, zal gegarandeerd een grote invloed hebben op verschillende sectoren en zo ook op de horecasector. We kunnen deze graadmeter dan ook maar beter van zeer nabij opvolgen.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be