Je bent hier: Home > Nieuws > Kan je bedrijf te snel groeien?

Kan je bedrijf te snel groeien?

Kan je bedrijf te snel groeien?

06 september 2022 - door Laurens

Zo goed als alle bedrijfsleiders, of het nu gaat om een kleine eenmanszaak of om een grote vennootschap, zijn continu op zoek naar groei.

Hoe kunnen we het bedrijf groter maken en meer winst maken? Allemaal goed en wel, want dat is nu eenmaal het principe van ondernemen. De vraag is alleen of al die groei ook positief is voor je bedrijf? Vooral de tijdspanne waarop het gebeurt kan een grote invloed hebben. In dit artikel gaan we verder in op de vraag ‘kan een bedrijf ook te snel groeien?’. Met andere woorden, moet je er soms voor kiezen om even geduld uit te oefenen, ook al zie je dat er bepaalde opportuniteiten zijn? Dit artikel is volledig gebaseerd op onze opinie, dus je hoeft het er niet helemaal mee eens te zijn.

Wat is te snel?

Om te kijken of een bedrijf werkelijk te snel kan groeien, is het belangrijk dat we allemaal begrijpen wat we onder ‘te snel’ moeten verstaan. Groeit een bedrijf te snel als zijn marktwaarde op 1 jaar tijd met 1000% groeit? Of hangt het af van het aantal filialen die er zijn bijgekomen in het laatste jaar? Zoals je al merkt, is het heel lastig om precies te definiëren wat ‘te snel’ inhoudt. Dit komt natuurlijk omdat dat voor ieder bedrijf verschillend is.

Te snel kunnen we beter niet interpreteren aan de hand van vaste maatstaven. Wij verstaan onder ‘te snel’, dat het managementteam, of verder uitgebreid al het personeel samen, niet langer in staat is om de groei te blijven opvolgen. Om dit te verduidelijken zullen we een voorbeeldje geven. Stel dat je momenteel als zaakvoerder twee personeelsleden in dienst hebt. De ene houdt de winkel open en de andere is verantwoordelijk voor het papierwerk. Jij als zaakvoerder beslist om twee extra winkels te openen op hetzelfde moment. Zal je tijdig nieuw personeel vinden om de winkels open te houden? Kan die ene persoon nog al het papierwerk op zijn eentje verwerken? Kun jij als zaakvoerder nog al die mensen in het oog houden? 

Wat kan je hieraan doen?

Zoals je merkt zijn er heel wat zaken waarmee je rekening moet houden en geloof ons, er zijn er nog veel meer dan we hier zouden kunnen opnoemen. Om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf op een duurzame manier gaat groeien, kan je enkele voorzorgen nemen. Zo kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om op zoek te gaan naar een rechterhand. Iemand die aan jouw zijde staat en die je alles kunt toevertrouwen.

Aan de andere kant is het in sommige gevallen ook beter om te focussen op het bedrijf zoals het nu is, in plaats van steeds verder uit te breiden voor alles helemaal op punt staat. Dit werkt namelijk te snelle groei in de hand.

Conclusie

Te snel groeien is dus vast en zeker mogelijk. Gelukkig kan je jezelf en vooral je bedrijf hiertegen proberen te beschermen. Denk goed na bij elke stap die je neemt, want een misstap is snel gemaakt.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be