Je bent hier: Home > Nieuws > Velen snappen niet hoe geld werkt

Velen snappen niet hoe geld werkt

Velen snappen niet hoe geld werkt

12 september 2022 - door Laurens

Geld lijkt iets zeer eenvoudigs, maar toch blijkt het allemaal niet zo simpel te zijn. Geld is meer dan een ruilmiddel.

Misschien zou meer financiële kennis zelfs mensen uit de armoede kunnen helpen. Pas op, we zeggen niet dat iedereen die in armoede leeft daar zelf schuld aan heeft. Wel is het zo, dat er sommigen in de armoede terecht komen omdat ze niet weten hoe geld werkt en hoe ze daarmee om moeten gaan. Daarom zullen we in dit artikel enkele zaken belichten, die je zullen helpen om beter te snappen hoe geld eigenlijk werkt.

Geld is een middel, geen doel

Wie oppervlakkig naar geld kijkt, die ziet alleen dat geld een betaalmiddel is. Voor velen onder hen lijkt het dan ook eenvoudig: hoe meer je hebt, hoe beter. Om te beginnen vinden we het belangrijk om te benadrukken dat geld geen doel zou mogen zijn. Althans volgens onze visie toch niet, maar daar hoef je het uiteraard niet mee eens te zijn. Geld op zich is voor ons geen doel, maar alleen een middel dat het makkelijker maakt om je doelen te bereiken.

Stel je voor dat je graag wil reizen. Dan kan je doel zijn om bijvoorbeeld heel Noord-Amerika door te reizen. Wat heb je daarvoor nodig? Geld uiteraard. Zo zie je maar dat geld niet het doel op zich is, want aan veel geld op je spaarrekening heb je in principe niets. Daarmee willen we uiteraard niet zeggen dat je geen spaargeld meer moet aanhouden, maar wel dat geld op een rekening eigenlijk niets meer is dan een cijfer. Het heeft pas een functie wanneer je het als middel inzet.

Geld kan ook voor je werken

De meesten onder ons gaan dagelijks werken voor hun geld, wat natuurlijk een uitstekend uitgangspunt is. Je kunt echter ook bijkomstig je geld voor je aan het werk zetten. Door bijvoorbeeld bepaalde investeringen te doen, kan je zorgen voor een extra inkomstenbron. Natuurlijk moet je ook daar voorzichtig mee omspringen, want investeren brengt een risico met zich mee.

Er bestaat een belangrijke reden waarom je best niet alleen voor je geld gaat werken. Tijd! Jij hebt net als iedereen 24 uur tijd in een dag. Hoe je die dag indeelt, dat kan je grotendeels zelf bepalen. Hoe meer van je tijd je aan het werken bent, des te meer loon je normaliter zou moeten ontvangen. Alleen heb je op die manier veel geld, maar geen tijd om het te spenderen. Dat brengt ons weer bij het eerste punt: geld is geen doel op zich.

Door je geld voor je te laten werken, kan je ook verdienen zonder jouw eigen tijd (of toch minder tijd) te investeren. Op die manier heb je zelf meer tijd over om de dingen te doen die jij graag wil doen en zo je doelen te bereiken.

Tot slot

Geld is iets heel oppervlakkigs, maar hoe langer je ernaar kijkt, des te meer je zult begrijpen hoe het echt werkt. Dit artikel is niet bedoeld om je aan te sporen tot een actie, maar wel om je aan het denken te zetten. Denk jij dat je snapt hoe geld werkt?


Laatste artikels over Sparen

Bijna half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend

27 september 2024

In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.


Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.


Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.