Je bent hier: Home > Nieuws > Veel sparen op korte tijd: Crash-sparen

Veel sparen op korte tijd: Crash-sparen

Veel sparen op korte tijd: Crash-sparen

14 september 2022 - door Laurens

Wil je een grote aankoop verrichten, of wil je een mooie spaarbuffer aanleggen voor de tijden waarin het wat moeilijker gaat?

Dan kan je dit doen op twee manieren. Je kunt geleidelijk aan kleine beetjes bij elkaar sparen, maar je kunt er ook voor kiezen om in een korte periode zoveel mogelijk te sparen. Deze laatste methode zouden wij benoemen als de crash-spaar methode. Voor je eraan begint kan het goed zijn om te weten wat de voor- en nadelen zijn van deze methode. Bovendien moet je ook weten dat je hierin zover kunt gaan als je zelf wil. Breng jezelf daarbij nooit in gevaarlijke situaties!

Veel minder uitgeven

Wie aan crash-sparen wil doen, die zal proberen om op enkele maanden tijd zoveel mogelijk geld bijeen te sparen. Dit kan je enkel en alleen doen door plots nog maar zeer weinig geld te gaan uitgeven. Denk aan besparen op nieuwe kledij, op brandstof en andere energie, of zelfs op voedsel. 

Sommige kosten kan je uiteraard niet schrappen. Heb je bijvoorbeeld een lening lopen, of huur je een huis? Dan zul je die kosten gewoon moeten betalen. Hetzelfde geldt voor voeding en drank. Je kunt niet zomaar stoppen met eten, want dan zou je jezelf uithongeren. Het is kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat je jouw gezondheid schaadt om geld bijeen te sparen. 

Wat je natuurlijk wel kunt doen, is je uitgaven bijstellen. In plaats van steak of vis, kun je bijvoorbeeld vaker kiezen voor gehakt. In plaats van een flesje wijn bij het eten, kan je net zo goed water drinken. In plaats van alles te kopen van een A-merk, zou je er net zo goed voor kunnen kiezen om (tijdelijk) over te stappen op de huismerken van jouw supermarkt.

Vergeet tijdelijk die leuke uitstapjes

Wie echt veel wil proberen sparen in een korte tijd, zal ook moeten inboeten op zijn levensstijl. Je zult tijdelijk de leuke uitstapjes aan de kant moeten zetten. Uitgaan met je vrienden, of iets gaan eten met je partner kost nu eenmaal heel veel geld. Door dit tijdelijk niet meer te doen, kan je veel meer geld aan de kant zetten.

Zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam

Op zich klinkt dit allemaal heel erg makkelijk, maar dat is het niet altijd. Door leuke uitstapjes te schrappen, kan het zijn dat je veel vatbaarder bent voor de stress van je baan. Het is dan ook belangrijk om te allen tijde te waken over je lichaam en geest. Vandaar dat ik het artikel ook begon met te zeggen dat je net zover kunt gaan als je zelf wil. Je kunt namelijk alle uitstappen schrappen, maar je kunt net zo goed tegen jezelf zeggen maximaal één uitstap in de week, met een budget van 15€. Makkelijk is het allemaal niet, maar met een beetje creativiteit zal je zeker wat meer geld opzij kunnen zetten. Ook is het belangrijk om te weten dat zo een crash-spaarplan goed is voor even, maar dat het geen duurzame manier is van leven. 


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.Advertentie


Populair op FiWe.be