Je bent hier: Home > Nieuws > Cash is King

Cash is King

Cash is King

20 september 2022 - door Laurens

Het gezegde cash is King is je vast ooit wel al eens ter ore gekomen. Cash is King, ofwel cash is koning, wil zeggen dat geld waar je meteen aan kunt zeer belangrijk is voor je bedrijf.

Volgens sommige mensen met veel financiële kennis, is het zelfs een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Door goed na te denken over cash management, zouden er waarschijnlijk al heel wat faillissementen voorkomen kunnen zijn. Maar hoe komt het nou dat cash zo belangrijk is? En waarmee kan je als bedrijfsleider rekening proberen te houden?

Het belang van liquide middelen

Laat ons even terugkomen op de faillissementen. Wanneer gaat een bedrijf failliet? Inderdaad, als er geen cash meer voor handen is. Je zult namelijk leveranciers en andere schuldeisers moeten kunnen terugbetalen.

Wanneer we spreken over liquide middelen, dan kunnen we deze term vrij ruim interpreteren. Cash behoort zeker tot de liquide middelen en het is ook meteen de meest liquide vorm die je kunt aanhouden. Stel bijvoorbeeld dat je aandelen in je portfolio hebt zitten. Die aandelen zijn uiteraard geld waard, maar je zult ze eerst moeten verkopen voor je effectief weer geld in handen hebt om je schuldeisers te betalen. Daarom zijn aandelen veel minder liquide dan cash geld.

Wat is goed cash management?

In dit artikel kunnen we natuurlijk niet in detail treden over wat goed cash management precies is voor een specifieke firma. We kunnen alleen globaal naar enkele zaken kijken, waar de meeste bedrijven best rekening mee zullen kunnen houden. Je moet dit echter niet zien als financieel advies, maar wel als een opinie.

Wie goed cash management zegt, zegt meteen ook een goed management van het werkkapitaal. Zoals ik al zei gaan we niet te ver in detail treden, maar werkkapitaal kan je zien als het geld dat binnenkomt, min het geld dat buiten gaat. In financiële cursussen wordt ook meestal de voorraad hierbij betrokken, maar die laten we voor nu even buiten beschouwing. 

Goed cash management, betekent dat je steeds voldoende cash voor handen moet houden, om te kunnen voldoen aan je verplichtingen. Daarom zal het erop neerkomen, dat je ervoor moet zorgen dat klanten je zo snel mogelijk betalen en dat jij zoveel mogelijk tijd hebt om aan jouw leveranciers te betalen.

Dit kan je het beste doen door goede afspraken te maken. In sommige gevallen is het echter niet zo eenvoudig. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat auto’s verkoopt. De klant betaalt slechts een klein voorschot bij de bestelling, terwijl de fabrikant wel al alle onderdelen in huis zal moeten halen om de auto te bouwen. Hij moet zijn leveranciers dus gaan betalen voordat hij zelf het geld van de klant ontvangt. Het beste wat hij dus kan doen, is met de leverancier rond de tafel gaan zitten. Aan de andere kant kan je jouw klanten proberen te overtuigen om sneller te betalen, door bijvoorbeeld een korting toe te kennen voor onmiddellijke betaling.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be