Je bent hier: Home > Nieuws > De middenklasse krijgt het steeds moeilijker - dingen die je zelf kan doen

De middenklasse krijgt het steeds moeilijker - dingen die je zelf kan doen

De middenklasse krijgt het steeds moeilijker - dingen die je zelf kan doen

22 september 2022 - door Laurens

Nu de oorlog in Oekraïne blijft aanhouden en we steeds langer geconfronteerd worden met prijsstijgingen door de torenhoge inflatie, krijgen steeds meer middenklasse gezinnen het lastig.

Alsof het nog niet erg genoeg was dat mensen met de laagste inkomens in de problemen zaten, komen daar nu ook nog eens de gemiddelde inkomens bij. Het grote probleem? Deze groep is enorm. In dit artikel geven we enkele tips wat je zelf kunt doen om toch wat meer loon over te houden voor andere zaken.

Op het einde van het loon, is er een stuk maand over

Een typefout zou je denken? Moest er niet staan: “op het einde van de maand een stukje loon over”? Ja, dat zou er inderdaad moeten staan maar helaas is dat vandaag de dag bij veel gezinnen niet zo. Wanneer het maandelijkse loon nu op is, blijft er vaak nog een gedeelte van de maand over. Nog meer vaste kosten die betaald moeten worden, meer boodschappen die je moet halen, etc.

De reden oorzaak is vrij eenvoudig: door de inflatie verliezen we koopkracht, of in de volksmond: “het leven wordt alsmaar duurder”. Wie gaat tanken, betaalt soms al rond de 2 euro per liter. In het begin schrokken we daarvan, maar vandaag lijkt het zelfs normaal te worden. Zelfs sommige vliegtuigmaatschappijen moeten hun klanten extra aanrekenen op basis van de hogere prijs, indien er een variabel brandstoftarief werd overeengekomen in de pakketreis.

Wie bij de bakker gaat, betaalt nu al snel 2,7 euro tot zelfs 3 euro voor één brood! In de supermarkt heb je voor 100 euro ook geen grote kar meer… Ik kan nog wel honderden voorbeelden geven van alle frustraties die ik rondom mij heb gehoord. Alleen maar om aan te geven: ja, er is echt een probleem…

Wat kan je zelf doen?

Er zijn veel zaken waarop je kunt besparen, maar om de impact zo laag mogelijk te houden, kies je best voor de juiste dingen.

Zelfs nu het nog niet echt koud is, staat bij sommige mensen de verwarming al aan. Overdag is er uiteraard geen probleem, want door de zon warmt het binnen op en de thermostaat slaat niet aan. Bij sommigen daalt de temperatuur ’s nachts echter wel onder het grensniveau. In de ochtend kan het dus zijn dat je verwarming wel even aanslaat, zonder dat je het merkt misschien. Nog een energieverslinder, is een slecht uitgewassen koelkast of diepvriezer. Een ijslaag zorgt ook voor meer energieverbruik.

Daarnaast kan ik aanraden om van bepaalde levensmiddelen wat vaker het huismerk te kopen. Ik ga niet zeggen dat ze allemaal evengoed zijn als het A-merk, maar bij veel producten is dat echt wel het geval. Je kunt het op zijn minst een keer proberen, dan kan je zelf oordelen. Dit zal op het einde van de maand al aardig schelen in je boodschappentas.

Kijk uit naar kortingen of bijvoorbeeld stapelkortingen. Sommige ketens bieden je een veel interessantere prijs als je veel producten koopt. Ga daarom eens samen winkelen voor grote aankopen zoals frisdrank en dergelijke. Je kunt er aardig wat mee besparen.


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.Advertentie


Populair op FiWe.be