Je bent hier: Home > Nieuws > Als een brood plots 3 euro kost

Als een brood plots 3 euro kost

Als een brood plots 3 euro kost

26 september 2022 - door Laurens

De inflatie begint overal steeds sterker door te dringen...

Wie spreekt met mensen uit de vriendenkring, heeft vast wel al uitspraken gehoord als “toen ik deze morgen bij de bakker was, moest ik plots al 3 euro betalen voor een brood” of “Ik koop liever goed brood, want dan heb je minder beleg nodig en het beleg is zelfs nog duurder dan het brood zelf”.

Je merkt in alle lagen van de samenleving dat de inflatie steeds sterker en sterker begint door te wegen. De rijkste groep heeft daar uiteraard het minste last van, maar voor de armste groep is de situatie het ergste. De middenklasse zit er zoals altijd een beetje tussen. Ze voelen de problemen in hun portemonnee, maar gaan op zoek naar creatieve oplossingen waarmee ze het toch nog net kunnen redden. In dit opiniestuk geven we onze kijk op het heden en de toekomst van de inflatie.

Slimme manieren waarop de middenklasse de inflatie te lijf gaat

Zoals eerder al gezegd, zijn er enkele manieren waarop veel mensen uit de middenklasse proberen om de inflatie het hoofd te bieden. Als een brood plots 3 euro kost bij de bakker, dan zijn er velen die een broodbakmachine in huis halen, om zelf hun eigen brood te bakken. Kost het verse fruitsap in de winkel plots de helft meer, dan halen we gewoon weer verse appelsienen en een fruitpers in huis. Zoals je al merkt, grijpen velen onder ons vandaag de dag al terug naar oude gewoontes. Door de jaren heen hebben we onze levensstijl allemaal wat aangepast, want we konden het toch betalen. Vandaag de dag moet er echter terug op de kleintjes worden gelet, waardoor velen terug een stukje moeten inboeten op hun levenscomfort.

Waarom spreken we hier precies over de slimme manieren waarop de middenklasse te werk gaat? Het is niet zo dat de armste groep niet met deze oplossingen kan komen, maar zoals je misschien al gemerkt hebt vragen deze oplossingen ook allemaal een initiële investering. Met een broodbakmachine kan je op lange termijn heel wat besparen, maar op korte termijn moet je wel nog steeds 100 euro of meer op tafel kunnen leggen om zo een toestel te financieren.

Waar gaan we naartoe?

Wat de toekomst zal brengen, is echter nog een groot raadsel. Centrale banken zijn in actie geschoten om de inflatie te lijf te gaan, maar de vraag is of ze wel degelijk op tijd zullen komen. Wij kunnen het je niet zeggen, want het valt gewoonweg niet te voorspellen. Om ervoor te zorgen dat we er collectief weer op vooruit zullen gaan, zullen we vooral zelf actie moeten ondernemen. Het beste wat we kunnen doen, is elkaar proberen ondersteunen. De rijkste klasse kan proberen om de impact op de armste en op de middenklasse groep te verlichten. Terwijl de middenklasse de armste groep kan ondersteunen. In ons voorbeeld van hierboven kan het zelfs zo eenvoudig zijn als je broodbakmachine even uitlenen. Samen komen we er sterker uit, maar dan moeten we elkaar wel helpen…


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be