Je bent hier: Home > Nieuws > Je bedrijf door een periode vol onzekerheid loodsen

Je bedrijf door een periode vol onzekerheid loodsen

Je bedrijf door een periode vol onzekerheid loodsen

27 september 2022 - door Laurens

Veel bedrijfsleiders zitten vandaag de dag met de handen in het haar.

Sommigen ondervinden nu al een enorme druk omwille van de torenhoge energieprijzen, terwijl anderen gewoon bang zijn voor wat de toekomst allemaal nog kan brengen. Als bedrijfsleider heb je een zeer belangrijke taak: je bent verantwoordelijk voor het bedrijf en al zijn stakeholders. Het is aan jou om in de eerste plaats de werknemers te beschermen, maar ook jouw klanten en schuldeisers kan je niet uit het oog verliezen. In dit artikel proberen we enkele tips te geven om het hoofd koel te houden in een moeilijke periode als deze.

Probeer inschattingen te maken over de toekomst

Een goede of minder goede toekomst voor ogen hebben is nogal zwart-wit. Als bedrijfsleider kan je niet op zo’n manier naar de zaken kijken. Je moet in staat zijn om te anticiperen op de zaken die eventueel zouden kunnen gebeuren. Daarom moet je een klare en duidelijke strategie opzetten, waarbij je duidelijke plannen bouwt voor verschillende scenario’s. Het beste kan je dit vergelijken met schaken. De betere schakers onder ons bedenken na elke zet een strategie voor zowat alle mogelijke zetten die de tegenstander kan doen. Zodra je tegenstander gezet heeft, hoef je dan al niet meer na te denken over hoe jij moet reageren, maar kan je gewoon je plannen uitvoeren.

Om dit in je bedrijf te kunnen doen, zal je verschillende forecasts oftewel voorspellingen moeten maken. Voorspellingen zijn uiteraard nooit waterdicht, want niemand kan de toekomst voorspellen. Toch kunnen ze je reeds een indicatie geven over mogelijke acties die je zou kunnen ondernemen wanneer de voorspellingen toch werkelijkheid worden. Voor een onderneming zal vooral de financiële planning erg belangrijk zijn in onzekere tijden. Hoe zal de cashflow van operaties evolueren en zijn we nog in staat om aan onze korte en lange termijn verplichtingen te voldoen? Bereken ratio’s, laat je financiële team ernaar kijken of schakel eventueel zelfs een extern persoon in wanneer je in het bedrijf geen geschikt personeel hebt om dit te doen. 

Anticipeer voor het te laat is

Zie je aan de hand van jouw inschattingen dat er zich bijna zeker een probleem zal voordoen? Ga je bijvoorbeeld aan de huidige cash-burn rate het einde van het jaar niet meer halen? Grijp dan vandaag nog in. Er zijn verschillende mogelijke oplossingen die je kunt bedenken, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Wacht echter niet tot het te laat is. Is je cash eenmaal op en willen investeerders geen nieuw geld meer voorzien, dan is het vaak te laat om er nog iets aan te doen.

Dit geldt trouwens niet alleen voor het financiële plaatje, maar ook voor de structurele zaken. Een voorbeeld zijn de supply chains. Heb je het idee dat de leveringen in de toekomst om een bepaalde reden niet meer aan de vraag zullen kunnen voldoen? Anticipeer daar dan vandaag al op, zonder dat je het bedrijf in gevaar brengt natuurlijk. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om enorme voorraden aan te leggen, als je niet weet of je ze ook wel zult kunnen verkopen. 

Denk erom, de toekomst is niet zwart-wit, het is aan jou om de grijze zones te identificeren.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be