Je bent hier: Home > Nieuws > Veel geld of veel vrije tijd?

Veel geld of veel vrije tijd?

Veel geld of veel vrije tijd?

04 november 2022 - door Laurens

In onze maatschappij moet er heel vaak een keuze worden gemaakt tussen meer verdienen, of meer vrije tijd hebben.

Niet onlogisch natuurlijk, want je loon is eigenlijk een vergoeding voor de tijd die je spendeert aan je werk binnen een bedrijf. Uiteraard is een deel van dat loon ook een vergoeding voor je ervaring en talenten, maar het is bij de meesten nog steeds gelinkt aan de prestaties die worden uitgedrukt in uren per dag, per week of zelfs per maand. In dit artikel zetten we enkele inzichten voor je op een rijtje. Het artikel is een vertaling van onze persoonlijke opinies. Heel veel leesplezier!

Wie verdient er het meest?

Hoewel het takenpakket van een CEO helemaal niet lijkt op het takenpakket van een vuilnisophaler, lijken ze in onze opinie toch allebei zeer belangrijk. De CEO wordt geacht het bedrijf te runnen, terwijl de vuilnisophaler ervoor moet zorgen dat onze straten leefbaar blijven. Zonder de vuilnisophaler zou het bedrijf van de CEO niet presteren zoals het vandaag doet. Mochten de werknemers het kantoor niet meer in kunnen omwille van de stapel afval ervoor, dan kan het bedrijf ook niet meer draaien. Omgekeerd zou de vuilnisophaler geen werk hebben, mocht het bedrijf geen afval produceren. Beiden lijken elkaar dus nodig te hebben voor hun toekomstige bestaan, maar toch verdienen de meeste CEO’s aanmerkelijk meer dan de meeste vuilnisophalers, hoewel ze in onze opinie even belangrijk zijn voor de maatschappij.

Waar zit hem dan het verschil?

Uiteraard is het vorige verhaal vrij zwart-wit geschetst, maar het draait hem enkel en alleen om de vergelijking tussen de lonen. Behalve dat de CEO’s vaak een hele grote verantwoordelijkheid dragen en over zeer specifieke skills moeten beschikken, investeren ze ook nog eens veel meer tijd. Dit geldt uiteraard niet in alle gevallen, maar zoals gezegd draait het hier om een vereenvoudigde voorstelling van de werkelijkheid.

Als CEO heb je geen 9-5 baan. Je zult heel veel avonden, en misschien zelfs tot laat in de nacht aan het werk zijn. Het loon zou daarvoor moeten compenseren.

Does it make sense?

Ik ga je niet zeggen wat je er persoonlijk van moet vinden. Iedereen heeft het recht om er zijn eigen opinie over te hebben, maar wij snappen alvast wel wat er aan de basis ligt. De vraag is dan alleen of een CEO 10 keer zoveel moet worden betaald, terwijl hij ook maximaal 24 uur in een dag kan spenderen, wat niet eens 10 keer zoveel is als werknemers in andere beroepen. Zoals gezegd, het oordeel is niet aan ons.

Veel geld verdienen lijkt bovendien ook heel erg leuk, want het laat je toe om verre reizen en dergelijke te maken. Maar oh, wacht… Heeft een CEO vaak tijd om verre familiereizen te maken? Ook dat moet je in overweging nemen als je een job wil gaan zoeken met meer werkuren. Soms heb je gewoon niet de kans om je geld te spenderen aan leuke zaken…


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.Advertentie


Populair op FiWe.be