Je bent hier: Home > Nieuws > Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

Een nieuwe job? Een nieuw salaris.

17 november 2022 - door Laurens

Wie op zoek gaat naar een nieuwe job, zal in zijn nieuwe contractvoorstel ook geconfronteerd worden met een nieuw salaris. Maar hoe weet je nou of je zo’n voorstel moet aanvaarden of niet?

We kunnen je helaas geen sluitend antwoord geven op deze vraag, want alles hangt af van je eigen preferenties. In dit artikel zullen we proberen om de zaken wat beter in perspectief te plaatsen, we zullen proberen om je uit te leggen welke zaken een invloed kunnen hebben op dat salaris. Uiteindelijk is het echter aan jou om te bepalen of je een aanbod ook effectief aantrekkelijk vindt of niet.

Waarom een nieuwe job?

Het eerste wat wij ons altijd afvragen om in te schatten of een salaris fair is of niet, is waarom je op zoek ging naar een nieuwe job. Was je argument specifiek dat je een hoger loon wou verdienen? Dan zal je waarschijnlijk geen voorstel aanvaarden waarbij je gelijkaardig werk moet doen voor een lager salaris. Had je echter een ander argument, bijvoorbeeld dat je op zoek was naar meer vrije tijd? In dat geval kan het soms wel nodig zijn om een lager salaris te aanvaarden. Je kunt namelijk niet van ieder bedrijf verwachten dat ze je even veel gaan blijven betalen om minder te werken. Een derde argument dat we vaak horen, is dat werknemers niet tevreden zijn over de sfeer op het werk. In dat geval kan de loononderhandeling een stuk moeilijker zijn. Ben je bereid om wat loon op te geven voor een gezelligere sfeer? Allemaal zaken waar je aan moet denken…

Meer salaris = meer verantwoordelijkheid

In veel gevallen is het zo dat jouw salaris evenredig zal zijn met de verantwoordelijkheid die je draagt. Verantwoordelijkheid op zijn beurt is weer gelinkt aan andere zaken, zoals de tijd die je in je job zult moeten stoppen, de specifieke kennis die je nodig hebt, etc. Natuurlijk is het voor velen een droom om minder te moeten werken en een hoger salaris te ontvangen, maar als je er even bij stil staat is dat niet zo realistisch. Mocht iedereen een bepaalde taak kunnen uitvoeren, waarom zou het bedrijf jou dan meer gaan betalen dan iemand anders? Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, maar je leest het goed: dat zijn slechts uitzonderingen.

Conclusie

Om te bepalen of je een voorstel al dan niet moet aanvaarden, moet je vooral na gaan denken over je eigen voorkeuren. Ben je bereid om lange dagen te kloppen? Wil je jouw vakantie opgeven voor het werk? Wil je een job met veel verantwoordelijkheid en misschien dus met extra stress? Wat is voor jou een goede bedrijfscultuur? Er zijn wel duizend en één vragen waar je eerst voor jezelf een antwoord op moet vinden. Onze goede raad zou dan ook zijn: ga nooit over één nacht ijs. Denk goed na over je keuze alvorens je gaat handelen.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be