18 november 2022 - door Laurens
Velen denken dat ze goed mee zijn met de laatste nieuwtjes over finance. Modellen interpreteren en grafieken opstellen zijn er een belangrijk deel van, maar dat is natuurlijk nog niet alles.
Finance is vaak complexer dan het lijkt en meestal zul je dat pas merken wanneer je er echt induikt. Dit artikel gaat over enkele redenen waarom werken in finance vaak complexer is dan je op het eerste zicht zou denken. We zullen proberen dit te illustreren met enkele praktische voorbeelden. Veel leesplezier!
Wie finance zegt, die denkt meteen aan waardering ofwel in het Engels “valuation” genoemd. Een waarderingsmodel is zowat het beste voorbeeld om uit te leggen hoe het komt dat alles in de praktijk toch net iets complexer is dan in theorie. Je zou natuurlijk kunnen denken: waardering gebeurt aan de hand van bepaalde modellen. Dat is zeker ook waar, maar het is niet omdat er een framework bestaat, dat de moeilijkste klus al achter de rug is. In tegendeel, het is pas wanneer je het model moet gaan toepassen, dat je zult merken dat er heel wat moeilijkheden opduiken.
Welke parameters zul je in jouw model gebruiken? Voor bepaalde zaken definieert het model zelf welke cijfers je moet implementeren. Maar voor andere zaken moet je zelf ook in staat zijn om door middel van assumpties parameters te gaan schatten. Het moeilijke aan finance is dat je niet zomaar kunt kijken naar het verleden. Wanneer je bijvoorbeeld een DCF-model (een vaak gebruikt waarderingsinstrument, dat werkt op basis van de toekomstige vrije kasstromen) dan zal je in staat moeten zijn om gedetailleerde inschattingen te maken omtrent de toekomst.
Je moet dan ook te allen tijde rekening houden met het feit dat jouw uitkomst geen exact gegeven is, maar wel een inschatting op basis van jouw eigen verwachtingen.
Aangezien jij de parameters moet gaan schatten om het model in te vullen, kan er ook een groot verschil ontstaan tussen de uitkomsten van het model, opgelost met verschillende input parameters. Daarom wordt er in finance heel vaak een zogenaamde “sensitivity analysis” uitgevoerd. Wat is de impact van een verandering in een bepaalde parameter? En ook belangrijk is om te kijken naar de kans dat een bepaald scenario zich effectief voordoet.
Zulke analyses worden in de financiële wereld praktisch dagelijks uitgevoerd. Op die manier krijgen de individuen of bedrijven een beter beeld op wat de effectieve uitkomst zou kunnen zijn, maar het blijft te allen tijde een zuivere inschatting.
Mochten we echt in de details willen duiken, dan zou dit artikel veel te lang gaan worden. Ons grootste doel was eigenlijk om je aan te tonen dat finance niet altijd even voor de hand liggend is als het lijkt. Meer zelfs, in de meeste gevallen ligt het ook helemaal niet voor de hand. In dit artikel hebben we een waarderingsmodel aangehaald als voorbeeld, maar er zijn nog heel wat financiële modellen waarvoor geldt dat ze complexer zijn dan je op het eerste zicht zou denken.
05 oktober 2023
Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.
16 augustus 2023
In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.
24 juli 2023
De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.
04 april 2023
De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
03 april 2023
De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.
16 maart 2023
Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
13 februari 2023
De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.
08 februari 2023
Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.