Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

Waarom finance vaak complexer is dan het lijkt

18 november 2022 - door Laurens

Velen denken dat ze goed mee zijn met de laatste nieuwtjes over finance. Modellen interpreteren en grafieken opstellen zijn er een belangrijk deel van, maar dat is natuurlijk nog niet alles.

Finance is vaak complexer dan het lijkt en meestal zul je dat pas merken wanneer je er echt induikt. Dit artikel gaat over enkele redenen waarom werken in finance vaak complexer is dan je op het eerste zicht zou denken. We zullen proberen dit te illustreren met enkele praktische voorbeelden. Veel leesplezier!

Een model vraagt om assumpties

Wie finance zegt, die denkt meteen aan waardering ofwel in het Engels “valuation” genoemd. Een waarderingsmodel is zowat het beste voorbeeld om uit te leggen hoe het komt dat alles in de praktijk toch net iets complexer is dan in theorie. Je zou natuurlijk kunnen denken: waardering gebeurt aan de hand van bepaalde modellen. Dat is zeker ook waar, maar het is niet omdat er een framework bestaat, dat de moeilijkste klus al achter de rug is. In tegendeel, het is pas wanneer je het model moet gaan toepassen, dat je zult merken dat er heel wat moeilijkheden opduiken.

Welke parameters zul je in jouw model gebruiken? Voor bepaalde zaken definieert het model zelf welke cijfers je moet implementeren. Maar voor andere zaken moet je zelf ook in staat zijn om door middel van assumpties parameters te gaan schatten. Het moeilijke aan finance is dat je niet zomaar kunt kijken naar het verleden. Wanneer je bijvoorbeeld een DCF-model (een vaak gebruikt waarderingsinstrument, dat werkt op basis van de toekomstige vrije kasstromen) dan zal je in staat moeten zijn om gedetailleerde inschattingen te maken omtrent de toekomst.

Je moet dan ook te allen tijde rekening houden met het feit dat jouw uitkomst geen exact gegeven is, maar wel een inschatting op basis van jouw eigen verwachtingen.

Wat met meerdere uitkomsten?

Aangezien jij de parameters moet gaan schatten om het model in te vullen, kan er ook een groot verschil ontstaan tussen de uitkomsten van het model, opgelost met verschillende input parameters. Daarom wordt er in finance heel vaak een zogenaamde “sensitivity analysis” uitgevoerd. Wat is de impact van een verandering in een bepaalde parameter? En ook belangrijk is om te kijken naar de kans dat een bepaald scenario zich effectief voordoet.

Zulke analyses worden in de financiële wereld praktisch dagelijks uitgevoerd. Op die manier krijgen de individuen of bedrijven een beter beeld op wat de effectieve uitkomst zou kunnen zijn, maar het blijft te allen tijde een zuivere inschatting. 

Mochten we echt in de details willen duiken, dan zou dit artikel veel te lang gaan worden. Ons grootste doel was eigenlijk om je aan te tonen dat finance niet altijd even voor de hand liggend is als het lijkt. Meer zelfs, in de meeste gevallen ligt het ook helemaal niet voor de hand. In dit artikel hebben we een waarderingsmodel aangehaald als voorbeeld, maar er zijn nog heel wat financiële modellen waarvoor geldt dat ze complexer zijn dan je op het eerste zicht zou denken.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be