27 november 2022 - door Laurens
Wanneer we kijken naar hoe het inkomen verdeeld wordt, zien we vaak dat voeding meetelt voor een groot gedeelte van het kostenplaatje.
Aan de ene kan is het een vaste kost, want je hebt het iedere dag nodig. Toch is het zo dat de kosten enorm kunnen verschillen per maaltijd die je op tafel brengt. Dit artikel geeft je enkele inzichten in hoe voeding een belangrijke kostenpost is waar we niet onder uit kunnen. Bovendien zullen we het hebben over manieren hoe je misschien toch wat op voeding kunt besparen.
Wie aan voedsel denkt kan zeer diverse zaken in zijn hoofd halen. De ene denkt aan een gezonde salade, de andere aan typisch Belgische kost, terwijl nog iemand anders meteen zou kunnen denken aan een kant en klare maaltijd of zelfs een restaurantbezoekje. Er zijn zoveel zaken die we dagelijks kunnen eten, dat het kostenplaatje enorm kan verschillen van maaltijd tot maaltijd.
Wel zien we een belangrijke trend. Aardappelen, rijst of pasta zijn vaak het goedkoopst. Groenten kosten over het algemeen net wat meer en vis of vlees zijn het duurste van allemaal. Wie dus wil besparen op zijn voeding, zou vooral voor de goedkopere producten gaan en wat minder vis en vlees proberen te eten. Toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Ons lichaam heeft namelijk ook bepaalde behoeftes. We weten allemaal dat groenten heel belangrijk voor ons zijn en dat we niet mogen overdrijven met zetmeel. Ook zulke zaken hebben natuurlijk een invloed op wat je aanschaft.
Wat velen al doen om te besparen op basisproducten, is kiezen voor het goedkopere huismerk dan voor de zogenaamde A-merken. Bij sommige producten smaak je weinig tot geen verschil, maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Een goede manier om te besparen op voedsel, is uitzoeken welke producten een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben. Aangezien vlees een van de duurdere ingrediënten zal zijn van je gerechten, kan je ook wat extra proberen kopen wanneer het in promotie staat en er een deel van invriezen.
Wie speciale dieetwensen of andere voorkeuren heeft met betrekking tot voeding zal het vaak nog wat lastiger krijgen. Je moet maar eens in de supermarkt gaan kijken hoeveel een zak chips kost en hoeveel geld je moet uitgeven om een gezonde salade op tafel te toveren. Heel vaak zijn de minder gezonde alternatieven een stuk goedkoper dan de gezonde maaltijden.
Ook Bio producten, of lokaal gedeelde alternatieven zijn vaak een stuk duurder dan vergelijkbare alternatieven. Wij willen niet oordelen of je deze producten al dan niet moet verkiezen boven de andere, maar het is nu eenmaal een feit. Alles draait steeds op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. De vraag is welke factor voor jou het meeste doorweegt.
Een maaltijd op tafel toveren kan op verschillende manieren. Je kunt er heel veel geld aan uitgeven, of met enkele simpele trucjes kan je net proberen om er wat op te besparen. Alvast smakelijk met je volgende maaltijd.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.
16 september 2023
Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.