13 december 2022 - door Laurens
Wanneer mensen iets aankopen, vergelijken ze vaak de aankoopprijs van de verschillende producten met elkaar.
Is het ene de helft goedkoper dan het andere, dan is de kans groot dat dit product wordt geselecteerd. Nochtans is dat niet altijd effectief de beste keuze. Er is namelijk nog altijd zoiets als de kost van onderhoud. Gewone verbruiksgoederen hebben uiteraard geen onderhoud nodig, maar heel wat luxe items die een langere levensduur hebben, moeten wel degelijk onderhouden worden. In dit artikel meer over de kost van onderhoud en het berekenen van de totale kost. Ben je net zo benieuwd als wij?
Zoals eerder al aangehaald, hebben niet alle items die je koopt ook effectief onderhoud nodig. Wie een eenvoudig brood koopt, die eet dat op en klaar is kees. Wanneer je echter bepaalde handtassen aanschaft, of kiest voor een auto, dan komt die vaak wel met een kost van onderhoud doorheen zijn gebruiksperiode. Voor elektronische toestellen ligt het iets anders. Deze producten zouden namelijk ook wel af en toe een onderhoud kunnen gebruiken, maar de fabrikanten maken het onderhoud vaak zo duur, dat de meeste mensen gewoon een nieuw toestel aanschaffen. In dit geval zou je dus ook moeten gaan nadenken over de levensduur van je toestel.
Stel dat je morgen naar een autogarage gaat, hoe bepaal je dan wat de kost is van je nieuwe auto? We gebruiken een auto als voorbeeld, omdat dit makkelijk te begrijpen is. Iedereen weet namelijk dat een auto van tijd tot tijd onderhoud nodig heeft.
Stel de ene auto van merk A kost je 100 euro en de auto van merk B kost je 150 euro (uiteraard puur ter illustratie van het voorbeeld). Stel dat de auto’s er identiek uitzien en je dus geen voorkeur hebt, dan zou de logische redenering zijn om voor auto A te kiezen. Echter als je wat meer research doet, zie je misschien dat auto A 25% meer diesel verbruikt dan auto B. Op die manier zal de gebruikskost van auto A uiteindelijk een stuk hoger liggen dan die van auto B. Doe je nog wat meer onderzoek, dan krijg je misschien te horen van de garagist hoeveel het onderhoud gemiddeld zal kosten per jaar. Ook deze prijs moet je in rekening nemen bij de totale kost van de auto.
Tot slot is het ook geen slecht idee om de restwaarde van beide auto’s in acht te nemen.
Zoals je al merkt zijn er in dit verhaal wel heel wat onzekere factoren. Zo kan je de levensduur van je producten niet altijd even goed inschatten. Bovendien kunnen er ook altijd onvoorziene kosten de kop opsteken en zo kan je ook gewoon echt pech hebben dat jouw toestel het na het aflopen van de garantieperiode gewoon laat afweten. Zeker geen makkelijke berekening dus, maar wel iets om in je achterhoofd te houden wanneer je iets nieuws aanschaft.
05 oktober 2023
Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.
16 augustus 2023
In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.
24 juli 2023
De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.
04 april 2023
De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
03 april 2023
De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.
16 maart 2023
Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
13 februari 2023
De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.
08 februari 2023
Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.