Je bent hier: Home > Nieuws > Investeringen of kosten, ook relevant voor gezinnen

Investeringen of kosten, ook relevant voor gezinnen

Investeringen of kosten, ook relevant voor gezinnen

19 december 2022 - door Laurens

Hoeveel geld je maandelijks uitgeeft is uiteraard relevant, maar misschien is het nog belangrijker om te weten hoeveel kosten je gemaakt hebt en hoeveel geld je hebt uitgegeven als investering.

Misschien als je de titel zag, dacht je dat dit onderscheid voornamelijk belangrijk is voor bedrijven. Dat is zeker zo, maar ook voor veel gezinnen kan dit relevant zijn. Vooral naar de toekomst toe. In dit artikel gaan we verder in op kosten en investeringen en zullen we enkele praktische voorbeelden geven zodat je het verschil goed kunt zien.

Wat zijn kosten?

Laat ons beginnen met kosten, wat zijn de kosten voor gezinnen? Dit is heel breed: gezinnen hebben zowel hun vaste kosten als hun variabele kosten. Vaste kosten zijn bijvoorbeeld de huur die ze betalen, maar ook de factuur van het telecomabonnement kan als een vaste kost worden gezien. 

Variabele kosten zijn dan weer kosten die van maand tot maand verschillen, afhankelijk van je verbruik laat ons zeggen. Ga je bijvoorbeeld naar de winkel om kreeft, dan betaal je een stuk meer dan als je kip koopt. Boodschappen zijn daarom voor de meeste gezinnen een variabele kost.

Zoals je wel al opmerkt, spreek ik steeds over “in de meeste gevallen”. Soms is het namelijk moeilijk om een onderscheid te maken in wat telt als vaste of als variabele kost. Het hangt namelijk allemaal af van de manier waarop je het structureert. Wat wel hetzelfde is voor alle zaken die ik heb opgenoemd, is dat we hierbij spreken over kosten. Geen enkel van deze zaken zal je in de toekomst nog een voordeel opleveren (zoals extra inkomsten of lagere kosten).

Investeringen

Wanneer kunnen we spreken over investeringen? Wel, wanneer je vandaag geld uitgeeft, met de intentie om in de toekomst een voordeel (van financiële aard) te ondervinden, dan spreken we over een investering. Enkele zaken in deze definitie zijn belangrijk. Zo wordt er gesproken over een voordeel van financiële aard, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Wanneer je door een investering bijvoorbeeld tijd zou kunnen besparen, dan telt dat ook als een toekomstig voordeel. Daarnaast moet je ook opmerken dat je enkel de intentie kunt hebben om er in de toekomst een voordeel uit te halen. Met een investering heb je bijna geen zekerheden. Er is altijd een zekere kans dat je investering mislukt.

Waarom ook gezinnen meer op dit onderscheid moeten letten

Wie alleen maar geld spendeert, aka kosten maakt, zou in de toekomst problemen kunnen krijgen om dezelfde levensstijl te behouden. Inflatie zou bijvoorbeeld de oorzaak kunnen zijn. Door soms een investering te maken, in plaats van kosten te maken, heb je een mogelijkheid om hier in de toekomst een voordeel van te ondervinden. Een investering hoeft trouwens niet altijd om een groot bedrag te gaan. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld een broodbakmachine. Door die eenmaal te kopen, kan je jouw eigen brood bakken tegen een lagere prijs dan je bij de bakker betaalt… Zeker iets om verder over na te denken…

Houd er wel rekening mee dat investeringen risico’s inhouden en dat je jouw inleg kunt verliezen.


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.Advertentie


Populair op FiWe.be