Je bent hier: Home > Nieuws > 'Bewezen rendement' bij hotelvastgoed bleek niet realistisch

'Bewezen rendement' bij hotelvastgoed bleek niet realistisch

'Bewezen rendement' bij hotelvastgoed bleek niet realistisch

10 juli 2021 - door Redactie

De groep Cayman is door de rechter veroordeeld voor bedrog bij het verkopen van hotelkamers voor Ibis in Aalst.

De krant De Tijd rapporteerde begin deze maand over een arrest van het Gentse hof van beroep. De Groep Cayman werd veroordeeld voor het bedrieglijk verkopen van hotelkamers aan vastgoedinvesteerders.

Cayman verkocht de 80 hotelkamers in Aalst met een grootse promotiecampagne, waarbij zelfs de nationale tv zender één werd ingeschakeld. Geïnteresseerden kregen een brochure waarin sprake was van bewezen rendementen van gemiddeld 7 procent per jaar, wat uitzonderlijk hoog is voor een vastgoedbelegging. In de praktijk kwamen de rendementen dan ook fors lager uit. In 2016 en 2017 werd een rendement van gemiddeld 3 procent gerealiseerd, waarna een groep investeerders naar de rechtbank trok.

In eerste aanleg werd de zaak verloren, maar voor het hof van beroep kregen de investeerders wel gelijk. De rechter vond dat Cayman in de brochures het rendement als een vaststaand feit voorstelde, terwijl ze wist dat dit niet het geval was. Omwille van deze misleiding werden de koopovereenkomsten nietig verklaard, waardoor Cayman de aankoopprijs moet terugbetalen aan de klagers. Het is evenwel weinig waarschijnlijk dat Cayman daar ook snel in zal slagen. De groep bevindt zich namelijk in een gerechtelijk akkoord, een procedure voor bedrijven in moeilijkheden, waardoor ze tijdelijk beschermd zijn tegen de schuldeisers.

Rendement varieert

Het rendement van een vastgoedbelegging is variabel maar brengt gemiddeld zo'n 3 tot 5 procent per jaar op. Koop je een bestaand pand onder de marktprijs, dan zal je uiteraard makkelijker een hoger rendement kunnen realiseren. Koop je een nieuwbouw appartement tegen een hoge prijs, dan zal het rendement vermoedelijk heel wat lager uitkomen.

Omdat spaarrekeningen niets meer opbrengen zijn er heel wat mensen op zoek naar alternatieven, waarbij al snel aan vastgoed gedacht wordt. Maar deze mensen hebben doorgaans weinig voeling met de vastgoedmarkt, waardoor ze vaak teveel geld betalen voor een pand. Regelmatig duiken er dan ook verhalen op van investeerders die opgelicht werden, waardoor steeds benadrukt moet worden om alleen vastgoed te kopen na een grondig onderzoek.

Beursgenoteerd vastgoed

Voor heel wat potentiële vastgoedinvesteerders kan een belegging in beursgenoteerd vastgoed veel interessanter zijn. Er zijn geen torenhoge instapkosten zoals de registratierechten die je moet betalen wanneer je zelf vastgoed koopt. Je koopt en verkoopt de aandelen van GVV's wanneer je wil, wat het een liquide belegging maakt. Je kan verder aandelen kopen van vastgoedvennootschappen die investeren in commercieel vastgoed, studentenkamers, zorgvastgoed, residentieel vastgoed enzovoorts. Op die manier kan je voor een mooie spreiding zorgen. Tenslotte realiseer je via deze beleggingen ook jaarlijks een mooi rendement in de vorm van een dividend, waarbij rendementen van 3 tot 5% eveneens haalbaar zijn, zonder alle kopzorgen die een eigen pand met zich meebrengt.

Vergelijk brokers voor aandelen.


Laatste artikels over Vastgoed

Een kot kost gemiddeld 500 euro per maand

13 december 2023

Uit het Kotkompas blijkt dat de huurprijs voor een studentenkot is gestegen naar 500 euro per maand.


Fiscus maakt jacht op vastgoed speculanten

27 november 2023

Investeerders die regelmatig woningen kopen en verkopen, zijn hierop vaak meerwaardebelasting verschuldigd. Die wordt vaak niet aangegeven.


Xior verkoopt Portugese studentenkamers aan Ageas

22 november 2023

Xior, de Belgische beursgenoteerde uitbater van studentenkamers, verkoopt meer dan 200 Portugese koten aan verzekeraar Ageas.


Openbare verkopen op sterven na dood

05 november 2023

Jaren geleden waren de openbare verkopen van vastgoed erg populair, maar ondertussen vinden er nog amper zittingen plaats.


Huurkoopwoningen zijn in opmars

17 oktober 2023

Huurkopen geeft aan gezinnen een interessante nieuwe optie om makkelijker een eigen woning te verwerven.


Bouwgrondprijzen in de lift

18 augustus 2023

De prijs van een lap bouwgrond is in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar gestegen met 13,2%.


Zorgvastgoedspeler Aedifica haalt vers kapitaal op

26 juni 2023

Aedifica, de beursgenoteerde specialist in zorgvastgoed, plant 380 miljoen euro op te halen om de groei verder te zetten.


Ook huren is flink duurder geworden

02 maart 2023

De gemiddelde huurprijs is in 2022 met haast 5% gestegen. Voor een appartement betaal je nu gemiddeld 773 euro.



Advertentie


Populair op FiWe.be