01 augustus 2019 - door Redactie
In België is er een minimumrente voor spaarrekeningen. Maar de huidige negatieve rentevoeten op de markten maken het moeilijk voor de banken. Daarom vinden ze bij ING dat de minimumrente op schop moet.
ING België presenteerde vandaag de halfjaarcijfers. Een uitgelezen kans voor topman Erik Van Den Eynden om de Belgische minimumrente voor spaarrekeningen in vraag te stellen. Banken moeten namelijk minstens 0,01% basisrente geven en 0,10% getrouwheidspremie. Samen dus 0,11%.
Door de negatieve rentevoeten wordt het voor banken moeilijker om deze minimumrente te blijven uitkeren. Drie jaren geleden al vormde KBC de gereglementeerde spaarrekeningen voor bedrijven om naar niet-gereglementeerde rekeningen, waardoor ze de rentevoet vrij kunnen kiezen. Aan de spaarrekeningen van particulieren werd voorlopig nog niets gewijzigd, zodat de wettelijke minimumrente nog steeds van toepassing is. Het is nu uitkijken of de bankenlobby een aanpassing van deze regel op de onderhandelingstafel van de nieuwe regering kan krijgen. De bankenfederatie Febelfin schaart zich alvast achter het voorstel van ING.
Bevoegde ministers Wouter Beke (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) geven echter aan dat ze niets willen wijzigen aan de minimumrente. Ze onderstrepen dat spaarders door de inflatie nu al koopkracht verliezen. Een afschaffing van de minimumrente zou die verarming nog erger maken.
Maar in het buitenland begint de negatieve rentevoet wel langzaam aan door te sijpelen bij de spaarrekeningen. Zo rekent de Zwitserse bank UBS een strafrente aan op de spaarrekeningen die meer dan 2 miljoen euro Zwitserse frank bevatten. In Duitsland begon Raiffeisenbank Gmund a. Tegernsee in augustus 2016 al met het aanrekenen van een strafrente van 0,4% op spaarrekeningen met meer dan 100.000 euro. Ondertussen hebben tientallen Duitse banken dit voorbeeld gevolgd.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.