Je bent hier: Home > Nieuws > Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

Minimumrente spaarrekeningen onder vuur

01 augustus 2019 - door Redactie

In België is er een minimumrente voor spaarrekeningen. Maar de huidige negatieve rentevoeten op de markten maken het moeilijk voor de banken. Daarom vinden ze bij ING dat de minimumrente op schop moet.

ING België presenteerde vandaag de halfjaarcijfers. Een uitgelezen kans voor topman Erik Van Den Eynden om de Belgische minimumrente voor spaarrekeningen in vraag te stellen. Banken moeten namelijk minstens 0,01% basisrente geven en 0,10% getrouwheidspremie. Samen dus 0,11%.

Door de negatieve rentevoeten wordt het voor banken moeilijker om deze minimumrente te blijven uitkeren. Drie jaren geleden al vormde KBC de gereglementeerde spaarrekeningen voor bedrijven om naar niet-gereglementeerde rekeningen, waardoor ze de rentevoet vrij kunnen kiezen. Aan de spaarrekeningen van particulieren werd voorlopig nog niets gewijzigd, zodat de wettelijke minimumrente nog steeds van toepassing is. Het is nu uitkijken of de bankenlobby een aanpassing van deze regel op de onderhandelingstafel van de nieuwe regering kan krijgen. De bankenfederatie Febelfin schaart zich alvast achter het voorstel van ING.

Bevoegde ministers Wouter Beke (CD&V) en Alexander De Croo (Open VLD) geven echter aan dat ze niets willen wijzigen aan de minimumrente. Ze onderstrepen dat spaarders door de inflatie nu al koopkracht verliezen. Een afschaffing van de minimumrente zou die verarming nog erger maken.

Maar in het buitenland begint de negatieve rentevoet wel langzaam aan door te sijpelen bij de spaarrekeningen. Zo rekent de Zwitserse bank UBS een strafrente aan op de spaarrekeningen die meer dan 2 miljoen euro Zwitserse frank bevatten. In Duitsland begon Raiffeisenbank Gmund a. Tegernsee in augustus 2016 al met het aanrekenen van een strafrente van 0,4% op spaarrekeningen met meer dan 100.000 euro. Ondertussen hebben tientallen Duitse banken dit voorbeeld gevolgd.


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.Advertentie


Populair op FiWe.be