08 juli 2019 - door Redactie
De Belgische tienjaarsrente is onder de nul procent gezakt. Dit betekent dat de Belgische overheid vandaag helemaal gratis geld kan lenen. Maar kan dat ook voor particulieren?
Door de tragere economische groei en het soepele monetaire beleid is al langer bekend dat de rente laag zal blijven. Maar vorige woensdag dook de rente op tienjarige staatsobligaties voor het eerst in de geschiedenis onder nul. De Belgische overheid kan dus vandaag geld lenen dat ze niet volledig weer moet terugbetalen. Dat klinkt uiteraard als muziek in de oren voor particulieren, maar helaas zal het zo'n vaart niet lopen voor bijvoorbeeld woonkredieten.
Wie een hypothecaire lening wil afsluiten kan al lang profiteren van de lage rentevoeten en door de negatieve tienjaarsrente zal dat ook zo blijven. Maar de verdere daling van de rentevoeten komt minder tot uiting in de rente die voor de woonkredieten wordt aangerekend. Banken willen uiteraard winst maken en negatieve rentevoeten toekennen is dan ook onmogelijk. Bovendien voeren ze hun activiteiten niet gratis uit: personeel moet betaald worden en er zijn andere kosten zoals kantoren, marketing of zelfs de bankentaks.
Het lijkt er daarom steeds meer op dat de tarieven van de woonkredieten een absoluut dieptepunt hebben bereikt. De Nationale Bank maakt zich bovendien zorgen over de prijzenslag die er woedt tussen de verschillende spelers. Eerder dit jaar wees ze al op het feit dat woonkredieten te soepel worden toegekend. Recent verplichtte de Nationale Bank daarom alle spelers om een bijkomende kapitaalbuffer aan te leggen, waardoor banken ontmoedigd worden om nog meer te gaan uitlenen.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
18 februari 2024
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.
16 februari 2023
In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.
22 november 2022
De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.
10 oktober 2022
We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.