12 juni 2020 - door Redactie
Ruim 40% van de Belgen zegt meer gespaard te hebben tijdens de coronacrisis. Door de gesloten horecazaken kon er minder geld worden uitgegeven.
Uit het European Consumer Payment Report 2020 van Intrum blijkt dat veel Belgen minder uitgegeven hebben tijdens de lockdown, terwijl hun inkomen op peil bleef. De contrasten met andere Europese landen zijn groot.
In totaal werden 4.800 consumenten ondervraagd in 24 Europese landen. Ongeveer 48% van de respondenten gaf aan dat hun financiële gezondheid gedaald is ten opzichte van een half jaar geleden. Ongeveer de helft zag het gezinsinkomen terugvallen door de Covid-19 crisis.
Door de lagere inkomsten zijn 1 op 5 Europese consumenten nieuwe leningen aangegaan om hun rekeningen te kunnen betalen. Zo'n 39% zegt dat ze door de coronacrisis minder kunnen sparen, waardoor hun appeltje voor de dorst niet kan aangroeien. Zij vrezen dat ze hierdoor niet op een comfortabele manier met pensioen kunnen gaan.
In heel Europa zegt 36% van de consumenten dat de coronacrisis een positieve impact heeft gehad op hun uitgaven. Voor België is dat 43% en ons land eindigt daarmee op een vijfde plaats. Door de gesloten horecazaken kon de bourgondische Belg niet langer op restaurant. Ook de onmogelijkheid om te reizen of om zelfs een daguitstap te doen zorgde ervoor dat er op het einde van de maand meer geld overbleef. Daarom konden Belgen meer geld op hun spaarrekening zetten dan anders.
30 maart 2025
Belfius introduceert op 1 april 2025 een nieuwe spaarrekening: Belfius Flow. Dit hoogrentende spaarproduct biedt een totale rente van 2,80%, maar beperkt het maandelijkse spaarbedrag tot 600 euro.
29 december 2024
Vanaf 1 januari 2025 treden strengere regels in werking die de zogenoemde verdachte periode verlengen van drie naar vijf jaar. Dit heeft grote gevolgen voor de successierechten die bij een overlijden van toepassing zijn.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.