Je bent hier: Home > Nieuws > Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

Spaarboekjes dikten ook in 2020 verder aan

15 januari 2021 - door Redactie

Ondanks de coronacrisis vloeide er vorig jaar zo'n 15 miljard euro vers geld naar de spaarboekjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd.

De gemiddelde Belg heeft vorig jaar veel meer gespaard 'dankzij' de coronacrisis. Voor de meeste mensen bleef het inkomen op peil, terwijl de mogelijkheid op consumptie fors werd ingeperkt. Restaurants en cafés waren maanden gesloten, op reis gaan werd sterk afgeraden en shoppen in de winkelstraten was ook minder mogelijk. Dit alles zorgt dus voor een nieuw record op de Belgische spaarrekeningen.

Opvallend is dat de grootbanken tekenen voor het grootste aandeel van het extra spaargeld. Bij KBC kwam er 4,2 miljard euro bij, terwijl Belfius de spaartegoeden met 3,7 miljard zag aandikken. BNP Paribas Fortis telde zo'n 3,1 miljard euro extra op de spaarrekeningen. Dat is opvallend omdat er spaarboekjes op de markt zijn die veel meer rente opleveren. Bij de grootbanken wordt de wettelijke minimumrente van 0,11% gehanteerd. Bij een prijsbreker als MeDirect is een rentevoet tot 0,7% mogelijk, haast 7 keren meer dan wat de grootbanken bieden.

Door de lage rentevoeten op de spaarrekeningen blijven ook de zichtrekeningen extra geld verzamelen. Mensen doen immers geen moeite meer om dat geld over te schrijven op een spaarrekening.

Om een hogere return op hun spaargeld te realiseren kijken heel wat spaarders wel in de richting van het beleggen. Zowel beleggingsfondsen als het rechtstreeks beleggen in aandelen won aan belang in 2020. Wie bijvoorbeeld investeert in beursgenoteerd vastgoed kijkt al snel aan tegen een jaarlijks netto dividend van ruim 5%.


Laatste artikels over Sparen

Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.


Verander op tijd van spaarrekening

12 augustus 2023

De spaarrente zit weer in de lift, maar de grootbanken staan er niet om te springen om jou een hogere rentevoet aan te bieden.Advertentie


Populair op FiWe.be