15 januari 2021 - door Redactie
Ondanks de coronacrisis vloeide er vorig jaar zo'n 15 miljard euro vers geld naar de spaarboekjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd.
De gemiddelde Belg heeft vorig jaar veel meer gespaard 'dankzij' de coronacrisis. Voor de meeste mensen bleef het inkomen op peil, terwijl de mogelijkheid op consumptie fors werd ingeperkt. Restaurants en cafés waren maanden gesloten, op reis gaan werd sterk afgeraden en shoppen in de winkelstraten was ook minder mogelijk. Dit alles zorgt dus voor een nieuw record op de Belgische spaarrekeningen.
Opvallend is dat de grootbanken tekenen voor het grootste aandeel van het extra spaargeld. Bij KBC kwam er 4,2 miljard euro bij, terwijl Belfius de spaartegoeden met 3,7 miljard zag aandikken. BNP Paribas Fortis telde zo'n 3,1 miljard euro extra op de spaarrekeningen. Dat is opvallend omdat er spaarboekjes op de markt zijn die veel meer rente opleveren. Bij de grootbanken wordt de wettelijke minimumrente van 0,11% gehanteerd. Bij een prijsbreker als MeDirect is een rentevoet tot 0,7% mogelijk, haast 7 keren meer dan wat de grootbanken bieden.
Door de lage rentevoeten op de spaarrekeningen blijven ook de zichtrekeningen extra geld verzamelen. Mensen doen immers geen moeite meer om dat geld over te schrijven op een spaarrekening.
Om een hogere return op hun spaargeld te realiseren kijken heel wat spaarders wel in de richting van het beleggen. Zowel beleggingsfondsen als het rechtstreeks beleggen in aandelen won aan belang in 2020. Wie bijvoorbeeld investeert in beursgenoteerd vastgoed kijkt al snel aan tegen een jaarlijks netto dividend van ruim 5%.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.
16 september 2023
Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.