02 mei 2022 - door Redactie
Heb jij ooit al gehoord van het FIRE principe? De laatste jaren is er veel om te doen.
In de praktijk zien we trouwens dat vooral jongeren er op dit moment mee bezig zijn. In dit artikel kom je te weten wat FIRE is en hoe je het ook zelf kunt implementeren in je leven. Ben je benieuwd? Lees dan maar snel verder!
FIRE als vierletterwoord is een afkorting die staat voor Financial Independence, Retire Early. Zoals je ziet volgt het FIRE principe dus twee belangrijke stappen. Ten eerste probeer je om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Van zodra dat gelukt is, kan je vroeger met pensioen gaan.
Het FIRE principe krijgt steeds meer aandacht, aangezien de pensioenleeftijd steeds verder de hoogte wordt ingeduwd. Volgens de politiek is het heel eenvoudig: we leven langer, dus moeten we ook maar langer werken. Het klinkt een logisch principe, maar van zodra je beseft dat je niet leeft om te werken, maar dat je werkt om te leven, houdt het niet langer steek. Het feit dat we gemiddeld gezien meer gezonde oudere levensjaren hebben, biedt net de kans om langer van het leven te profiteren.
Natuurlijk heb je wel voldoende geld nodig om dit allemaal te financieren. Op naar financiële onafhankelijkheid dus…
Om financieel onafhankelijk te zijn, heb je voldoende geld nodig. Hoeveel dit precies is, hangt af van wat je wil bereiken. Daarom zal je in de eerste plaats een soort budget moeten opstellen. Stel voor jezelf een financieel plan op, zodat je weet welke mijlpalen je moet bereiken.
Financieel onafhankelijk worden op een jonge leeftijd, kan slechts op één manier. Je zult moeten sparen, heel veel moeten sparen. Dit klinkt contradictorisch aangezien sparen tegenwoordig geen goede strategie meer is, gezien de lage rentes. Dat klopt, als je inderdaad spaart om te sparen, dan is dat geen goede techniek.
Het geld dat je extra spaart, zul je dus zorgvuldig moeten gaan beleggen of investeren. Als je vroeg met pensioen wil gaan, dan kan je jouw geld best investeren om passieve inkomstenbronnen te creëren. Investeren in vastgoed of in aandelen is dan voor velen ook een goede keuze.
FIRE mag dan wel een universeel begrip zijn, toch vult iedereen het naar zijn eigen zin in. De ene kiest ervoor om enkele jaren op rij meerdere jobs te combineren en al zijn uitgaven te beperken tot een minimum. De andere houdt het wat gematigder en stelt bijvoorbeeld een minimaal bedrag voorop dat iedere maand moet worden gespaard. Blijft er nog iets over? Dan is er nog een beetje ruimte om leuke dingen te doen of je iets extra te permitteren.
Hoe je jouw FIRE verhaal invult, is geheel je eigen keuze. Bepaal voor jezelf hoe ver je echt wil gaan en probeer af en toe toch ook tussendoor wat extra te genieten. Dit hoeft niet altijd (veel) geld te kosten. Ik wens je alvast veel succes!
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.