12 juli 2022 - door Redactie
Wie een kredietkaart wil, zal daar bij de meeste banken voor moeten betalen. Maar waarom is een kredietkaart zo duur?
Waarom betaal je vaak 50 euro of meer per jaar, enkel en alleen om zo een kaart te hebben? In dit artikel zochten we het voor je uit. Een exacte reden zullen we je niet kunnen geven, maar wij zien wel enkele potentiële redenen waarom banken dat geld aanrekenen.
Mocht je op reis willen naar een verre bestemming – laat ons bijvoorbeeld Australië of New York nemen – dan zal je in de eerste plaats geld nodig hebben. Niet zomaar geld uiteraard, maar wel de lokale munt. Voor populaire bestemmingen is het vaak mogelijk om bij jouw eigen bankkantoor geld te wisselen. Maar voor de minder populaire vakantiebestemmingen zal je geld moeten afhalen in het land zelf.
Met een gewone debetkaart zal je daar niet ver komen. De kredietkaart maakt wereldwijd betalen wel mogelijk. Met andere woorden, dit biedt een oplossing voor jou als consument. Voor de bank brengt dit echter extra kosten met zich mee. Zij moeten namelijk alles regelen met die lokale bank waar jij het geld hebt afgehaald. Het is niet omdat jij een zogenaamde service-fee betaalt bij het afhalen van je geld, dat jouw eigen bank geen kosten moet maken om die transactie mogelijk te maken.
Wat banken ook vaak doen, is een extra verzekering bieden aan hun klanten die met de kredietkaart iets betalen. Dit kan heel uiteenlopend zijn. Van een extra ticket-annulatieverzekering, tot een verzekering voor als je beroofd wordt net nadat je geld hebt afgehaald aan een automaat.
Banken willen jou iets extra bieden, maar ze moeten daar natuurlijk wel voor worden vergoed. Je kunt het zien als een woningverzekering. Iedereen betaalt een kleine bijdrage, waardoor de bank geld heeft om enkele schadegevallen te kunnen vergoeden.
Wat hierboven staat beschreven, hangt af van kaart tot kaart en van bank tot bank. Je kunt er dus niet zomaar van uitgaan dat jouw bank ook een bepaalde verzekering geeft bij je kredietkaart. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, zodat je het bredere plaatje krijgt.
Wil je besparen op je creditcardkosten? Dan is er maar één gouden raad: kijk en vergelijk. Ga op zoek op de websites van verschillende banken en kijk naar de voorwaarden die ze bieden. Wat krijg je voor welk geld en wat heb je zelf nodig? Er bestaan effectief zelfs nog banken die een basis kredietkaart aanbieden, waar je niet (of weinig) extra voor hoeft te betalen (op late fees na dan waarschijnlijk). In dat geval zal jouw limiet waarschijnlijk niet zo hoog zijn, of zal je hem niet kunnen laten optrekken, maar voor veel mensen is dat ook helemaal niet nodig.
19 november 2024
Bijna één op de vier Belgen betaalt facturen niet op tijd, volgens het European Consumer Payment Report van Intrum.
05 oktober 2023
Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.
16 augustus 2023
In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.
24 juli 2023
De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.
04 april 2023
De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
03 april 2023
De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.
16 maart 2023
Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
13 februari 2023
De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.