01 augustus 2022 - door Laurens
Veel mensen zijn het beu om voor een baas te werken. De oplossing? Je eigen baas worden natuurlijk!
Maar is dat wel zo evident? Er komt heel wat bij kijken als je zelf een bedrijf wil runnen, zowel operationeel als financieel. In dit artikel zetten we enkele belangrijke zaken op een rijtje, waar je zeker moet bij stilstaan voor je een eigen zaak start. In dit artikel zit geen advies verscholen, maar spreken we gewoon uit eigen ondervinding. Veel leesplezier!
Om in België zelfstandige te worden, zal je eerst enkele formaliteiten moeten vervullen. Hiervoor kan je best terecht bij een gespecialiseerd kantoor. Zij kunnen je vertellen welke documenten je moet invullen, waar je die naartoe moet sturen etc. Bovendien kunnen ze ook voor jou je btw-activatie in orde brengen en je helpen om je onderneming officieel te vestigen.
Genoeg over deze technische details, want in dit artikel gaan we je niet uitleggen welke stappen je moet doorlopen om je zaak te starten. Er zijn er trouwens meer dan hierboven beschreven.
Als je zelfstandige wil worden, dan kan dat een grote impact hebben op jouw financiën. Wie een eigen bedrijf runt, zal namelijk ook voor zijn eigen inkomsten moeten instaan. Dit is helemaal anders dan wanneer je voor een baas werkt. Zo heb je geen inkomenszekerheid meer. Doet jouw bedrijf het slecht? Dan bestaat er ook een kans dat jij geen, of een zeer laag inkomen zult hebben. Gelukkig is ook het omgekeerde waar. Als jouw bedrijf het heel goed doet, dan kan je inkomen een stuk hoger zijn dan wanneer je werkt voor een baas.
Naast je gewone inkomen, is ook het pensioenstelsel helemaal verschillend. Hierop gaan we verder niet te veel in, aangezien dat ons te ver van de kern van dit artikel zou brengen. Bovendien zijn er grote verschillen per persoon en voor iedere situatie. Wil je daar meer over weten? Ga dan zeker op zoek naar gespecialiseerde hulp.
Op deze website geven we zoveel mogelijk info over financiën. Zoals je wel kunt raden, is het ook bij het starten van een bedrijf nodig om na te denken over de financiën. Hoe ga je de opstart financieren en vooral: hoe ga je ervoor zorgen dat jouw bedrijf zijn kernactiviteiten kan uitvoeren voor je effectief inkomsten hebt?
De eerste vorm van financiering zijn uiteraard de eigen middelen. Hoeveel geld kan je vrijmaken van je eigen spaarcenten om een bedrijf op te richten? Je moet er altijd rekening mee houden dat het ook mis kan gaan, dus dit is een weloverwogen beslissing die je moet maken. Je zou namelijk al je geld kunnen verliezen.
Kom je niet toe met het geld dat je kan of wil vrijmaken van je eigen rekening? Dan kan je ook eens luisteren bij de 3F’en. Friends, Fools and Family. Vaak zijn zij de eerste “investeerders” bij het oprichten van een bedrijf. Tot slot is er ook nog de bank die via een lening een uitkomst kan bieden of moet je langsgaan bij externe investeerders.
Er komt heel wat kijken bij de oprichting van een bedrijf. Laat je daarom steeds goed adviseren door echte professionals en lees jezelf goed in.
05 oktober 2023
Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.
16 augustus 2023
In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.
24 juli 2023
De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.
04 april 2023
De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
03 april 2023
De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.
16 maart 2023
Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
13 februari 2023
De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.
08 februari 2023
Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.