Je bent hier: Home > Nieuws > Laatste doodsstrijd voor NewB

Laatste doodsstrijd voor NewB

Laatste doodsstrijd voor NewB

10 oktober 2022 - door Redactie

Er lijkt stilaan een eind te komen aan de NewB saga, de coöperatieve bank die sinds het ontstaan met geldproblemen kampt.

Als reactie op de bankencrisis en het overheidsgeld dat commerciële banken moest overeind houden, zag de coöperatieve bank NewB het daglicht. Tienduizenden particulieren stapten in en ook heel wat middenveldorganisaties, maar het zou nog zo'n tien jaren duren vooraleer NewB een banklicentie kon verwerven. In tussentijd werd getracht om geld te verdienen met het verkopen van kredietkaarten en verzekeringen, maar zonder veel succes.

Ook na het verwerven van de banklicentie bleef het succes uit. Hoewel er meer dan 100.000 coöperanten waren, opende slechts een zeer kleine minderheid een bankrekening. De verliezen bleven zich dan ook opstapelen en de Nationale Bank eiste dat NewB 40 miljoen euro moest ophalen om de kapitaalbuffers te versterken.

Wonden likken

Ondanks verwoede pogingen slaagde NewB er niet in om dat bedrag te verzamelen bij institutionele beleggers. Er moet nu met de Nationale Bank onderhandeld worden over de toekomst.

Als de banklicentie wordt ingetrokken, stopt het huidige verhaal en komt NewB voor een nieuwe keuze te staan: terugplooien op beperkte diensten zoals voorheen of definitief de stekker trekken uit het project en tot de liquidatie overgaan. In dat laatste geval zullen de verliezen voor de coöperanten sterk oplopen. Heel wat kleine beleggers investeerden enkele tientallen euro uit sympathie, maar de middenveldorganisaties kwamen vaak met veel geld over de brug. Ook zij zullen dus hun wonden moeten likken.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be