Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is financiële intelligentie?

Wat is financiële intelligentie?

Wat is financiële intelligentie?

23 oktober 2022 - door Laurens

We kennen vast allemaal wel iemand die heel intelligent is. Althans dat zeggen we toch wanneer we horen dat iemand goed is in wiskunde of zeer snel sudoku’s kan oplossen.

De meesten onder ons vergeten echter dat dit maar een aspect is van intelligentie. Mensen kunnen ook intelligent zijn op andere manieren, denk bijvoorbeeld maar aan financiële intelligentie. We zullen in dit artikel verschillende vormen van intelligentie bespreken om je een duidelijker beeld te geven.

Welke vormen van intelligentie bestaan er?

Zoals reeds aangegeven kan je intelligent zijn op verschillende manieren. Je bent niet alleen intelligent omdat je snel met nieuwe zaken weg bent. Je kunt ook intelligent zijn omdat je je bijvoorbeeld goed kunt inleven in de gedachten en gevoelens van andere mensen. In dat geval spreekt men van emotionele intelligentie.

Daarnaast bestaat er uiteraard ook zoiets als financiële intelligentie. Deze vorm van intelligentie wordt echter niet zo vaak besproken, omdat er voor velen nog steeds een taboe rust op geld. We houden er al niet van om te bespreken hoeveel we ongeveer verdienen, laat staan dat we zullen bespreken wat we nadien precies met ons geld doen.

Hoe kunnen mensen dan financieel intelligent worden, als anderen er niets over durven te delen? Moeten we soms niet meer inzetten op het overbrengen van onze kennis? Het zijn open vragen, want het is natuurlijk ieders keuze om te delen wat hij of zij wil delen. Wel kunnen we wat dieper ingaan op wat financiële intelligentie precies is.

Wat is financiële intelligentie?

Wat is het? En wanneer kan je dan zeggen dat je financieel intelligent bent? Zijn rijke mensen altijd financieel intelligente mensen? Zoveel vragen, maar we zullen proberen om er zoveel mogelijk van te bespreken. We geven enkel onze kijk op de zaken...

Wie financieel intelligent is, begrijpt volgens ons goed hoe geld en het economische systeem werkt. Mocht het zo eenvoudig uit te leggen zijn, dan hadden we het wel toegevoegd aan dit artikel, maar zo eenvoudig is het niet. Om de sterktes en zwaktes van het systeem te begrijpen, moet je graven tot aan de fundamenten. Daarbij ga je nooit over een nacht ijs. Het beste wat je kunt doen, is je inlezen in vakliteratuur. Ga op zoek naar gerenommeerde en bekroonde boeken en volg tegelijkertijd ook de financiële actualiteit op de voet. Dat zal je vast en zeker kunnen helpen om je financiële intelligentie naar een hoger level te kunnen tillen.

Tot slot willen we nog een belangrijke mythe uit de wereld helpen: niet alle rijke mensen zijn ook echt financieel intelligent. Het is niet omdat je toevallig rijk geworden bent, dat je ook weet hoe je met dat geld moet omgaan. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar mensen die de lotto hebben gewonnen en enkele jaren later weer aan de grond zitten. Het omgekeerde is natuurlijk ook niet waar. Er zijn zeker ook rijke mensen die financieel wel intelligent zijn. Zij hebben hun fortuin meestal vergaard door hun geld goed te beheren. Aangezien je zit te lezen op een website met inzichten over finance, ben je waarschijnlijk ook aan het proberen om je financiële kennis uit te breiden. Blijf dat vooral doen!


Laatste artikels over Algemene tips

Kiezen voor een economische opleiding?

25 september 2023

Wanneer we het hebben over financiën, dan is het niet onlogisch dat sommigen een economische opleiding zouden overwegen als basis.


Inzetten op groen

01 november 2022

Ben jij een bedrijfsleider die de toekomststrategie verder probeert te ontwikkelen? Dan heb je vast al eens gehoord van alle mogelijke duurzame investeringen die je met je bedrijf kunt maken.


Welke hulpmiddelen zijn er voor ondernemers?

24 oktober 2022

Als ondernemer kan het leven soms flink zwaar zijn. Alle motivatie moet immers uit jezelf komen om succes met je bedrijf te halen.


Influencers inschakelen voor je bedrijf

04 oktober 2022

Influencers, we zien ze overal online. Niet onlogisch natuurlijk, want het internet is hun werkplek. Maar is het nuttig om influencers in te schakelen voor je bedrijf?


Oplichting op het internet – hoe kan je je wapenen?

30 augustus 2022

Het aantal gevallen van oplichting blijft stijgen, daarom is het belangrijk om op jouw hoede te zijn.


Je studies financieren

01 augustus 2022

We klagen vaak over ons onderwijs, maar al bij al hebben we nog geluk.Advertentie


Populair op FiWe.be