Je bent hier: Home > Nieuws > Je studies financieren

Je studies financieren

Je studies financieren

01 augustus 2022 - door Laurens

We klagen vaak over ons onderwijs, maar al bij al hebben we nog geluk.

In ons land is het nog relatief goedkoop om te gaan studeren… zolang je naar openbare scholen blijft gaan en al zeker als je niet op kot hoeft. Maar wat als jouw studies toch duurder zijn dan de standaard kost? Hoe kan je in dat geval je studies financieren? Welke kosten komen er precies bij kijken? In dit artikel zochten we het voor je uit.

Studies die meer geld kosten

Als je naar een openbare universiteit kunt gaan om te studeren, dan betaal je (onder bepaalde voorwaarden en op basis van je leerkrediet) een forfaitair bedrag. Hoe het systeem precies werkt, weten we niet, maar de overheid legt het andere deel van je studiegeld bij. Maar als dat zo geregeld is, waarom kan het studiegeld dan toch hoger uitvallen?

Ten eerste zijn er bepaalde richtingen waar je speciaal materiaal voor moet aankopen. Dit zijn de tools die je tijdens je hele opleiding zult moeten gebruiken. Bovendien heb je deze tools meestal ook nodig voor de verplichte onderdelen, dus je kunt er niet zomaar onderuit.

Daarnaast zijn er ook heel wat richtingen waarbij je extra verplaatsingen zult moeten maken. Moet je een practicum gaan uitvoeren in het buitenland? Of komt er een veldstage bij kijken? Dan brengt dat ook extra kosten met zich mee.

Ten derde bestaan er ook (semi-)private scholen, die topopleidingen aanbieden, maar waarbij het prijskaartje toch wel wat hoger ligt. Zo’n opleiding kost in België al snel tussen de 15.000 en de 20.000 euro, maar wil je naar het buitenland, dan betaal je zelfs makkelijk het dubbele. Om dan nog maar te zwijgen over de bijkomende kosten voor je verblijf en dergelijke.

Hoe kan je jouw studies financieren?

Wat de meeste jongeren doen, is aankloppen bij hun ouders. Zij betalen het studiegeld voor hen, zodat ze hun talenten kunnen ontplooien en later een mooie job kunnen vinden. Helaas is dat niet in elke situatie zo. Sommige ouders kunnen nu eenmaal niet zomaar een hoger bedrag ophoesten, of vinden dat je er zelf ook iets voor moet doen.

Afhankelijk van jouw spaarboekje, kan je het geld zelf ophoesten of zal je op zoek moeten gaan naar een andere oplossing. Aangezien de meeste studenten nog niet zoveel verwezenlijkt hebben, zal de tweede mogelijkheid waarschijnlijker zijn dan de eerste.

Vaak wordt er gesproken over een studielening. Die kan je afsluiten bij de bank, maar let op: de voorwaarden voor zo’n lening zijn meestal niet zozeer gunstig. Dat komt doordat de bank een vrij groot risico moet nemen om jou geld te lenen voor het volgen van een opleiding. 

Vaak is het beter om in jouw familie eens te luisteren of niemand jou het geld kan lenen, al dan niet tegen een vergoeding. Niet iedereen zal daarvoor open staan, maar als je iemand kunt vinden, zal dat alvast veel voordeliger zijn.

Ook bestaan er heel wat beurzen en scholarships waar je een beroep op kunt proberen te doen. Het is zeker de moeite om dat even te bestuderen.

Veel succes met je zoektocht!


Laatste artikels over Algemene tips

Kiezen voor een economische opleiding?

25 september 2023

Wanneer we het hebben over financiën, dan is het niet onlogisch dat sommigen een economische opleiding zouden overwegen als basis.


Inzetten op groen

01 november 2022

Ben jij een bedrijfsleider die de toekomststrategie verder probeert te ontwikkelen? Dan heb je vast al eens gehoord van alle mogelijke duurzame investeringen die je met je bedrijf kunt maken.


Welke hulpmiddelen zijn er voor ondernemers?

24 oktober 2022

Als ondernemer kan het leven soms flink zwaar zijn. Alle motivatie moet immers uit jezelf komen om succes met je bedrijf te halen.


Wat is financiële intelligentie?

23 oktober 2022

We kennen vast allemaal wel iemand die heel intelligent is. Althans dat zeggen we toch wanneer we horen dat iemand goed is in wiskunde of zeer snel sudoku’s kan oplossen.


Influencers inschakelen voor je bedrijf

04 oktober 2022

Influencers, we zien ze overal online. Niet onlogisch natuurlijk, want het internet is hun werkplek. Maar is het nuttig om influencers in te schakelen voor je bedrijf?


Oplichting op het internet – hoe kan je je wapenen?

30 augustus 2022

Het aantal gevallen van oplichting blijft stijgen, daarom is het belangrijk om op jouw hoede te zijn.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be