Je bent hier: Home > Nieuws > Inzetten op groen

Inzetten op groen

Inzetten op groen

01 november 2022 - door Laurens

Ben jij een bedrijfsleider die de toekomststrategie verder probeert te ontwikkelen? Dan heb je vast al eens gehoord van alle mogelijke duurzame investeringen die je met je bedrijf kunt maken.

Dit artikel is geen pleidooi om je te laten investeren in meer groen, groene energie en aanverwante zaken. We willen je alleen even laten nadenken over hoe jij de toekomst van je bedrijf ziet. Er zit geen advies verscholen in dit artikel, maar het gaat zuiver over opinies en percepties op onze huidige maatschappij.

Wat is inzetten op groen?

Het klinkt misschien alsof we een potje roulette gaan spelen, maar dat is helemaal niet de bedoeling. Met inzetten op groen doelen we op het maken van groene investeringen met je bedrijf. De vraag is alleen wat je daaronder kunt verstaan? Volgens ons is dat zeer breed. Inzetten op groen kan gaan van investeren in zonnepanelen en warmtepompen, tot zelfs het aanplanten van bomen.

Voor ons is inzetten op groen eigenlijk alles wat zou kunnen bijdragen aan het tegenhouden van de klimaatsverandering. Hoe klein de bijdrage van je bedrijf ook is, het is toch alvast beter dan niets. Bovendien kan investeren in groen ook heel wat voordelen hebben…

De voordelen van meer groen

Afhankelijk natuurlijk van hoe je inzetten op groen gaat interpreteren, bestaan er verschillende voordelen die we zouden kunnen bespreken. Alles wat je bijvoorbeeld doet rond energie-efficiënte, zou je ook moeten kunnen helpen om je energiefactuur te doen dalen. Denk bijvoorbeeld inderdaad aan de plaatsing van zonnepanelen, of het plaatsen van dubbel glas, enzovoort…

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het letterlijk aanplanten van meer groen op je bedrijfsterrein. Het kan niet alleen zorgen voor meer gezonde lucht, maar ook esthetisch zal het er beter komen uit te zien. Jij zit toch ook liever uit te kijken op een mooi stukje natuur dan op een asfaltweg? Belangrijk hierbij is uiteraard wel dat je het functionele niet uit het oog verliest, want je bedrijf moet natuurlijk wel blijven draaien.

Daarnaast is er ook nog een derde aspect: wat met de perceptie van je klanten en andere stakeholders? Iets goeds doen voor de natuur, kan ook bij je stakeholders een positief gevoel naar voren brengen. Je moet er uiteraard wel voor zorgen dat je geen greenwashing gaat gebruiken als goedkope marketingstunt, maar dat je dan ook effectief wel iets gaat verwezenlijken.

De onzekerheid naar de toekomst toe

Op dit moment heerst er trouwens nog redelijk wat onzekerheid voor bedrijven die nog niet op de goede weg zijn. Duurzaamheid krijgt steeds vaker een belangrijke rol in de maatschappij, waardoor ook overheden er verder proberen op in te zetten. Kijk bijvoorbeeld maar naar de handel van emissierechten die werd opgezet. Niemand weet of en welke maatregelen de overheden in de toekomst nog zouden kunnen nemen om hun klimaatdoelstellingen te halen.

Ook in dat opzicht is het misschien geen slecht idee om proactief zelf aan de slag te gaan, nu er nog geen grote druk op je schouders ligt. Bekijk zeker eens de mogelijkheden, daarmee doe je nooit iets verkeerds.


Laatste artikels over Algemene tips

Kiezen voor een economische opleiding?

25 september 2023

Wanneer we het hebben over financiën, dan is het niet onlogisch dat sommigen een economische opleiding zouden overwegen als basis.


Welke hulpmiddelen zijn er voor ondernemers?

24 oktober 2022

Als ondernemer kan het leven soms flink zwaar zijn. Alle motivatie moet immers uit jezelf komen om succes met je bedrijf te halen.


Wat is financiële intelligentie?

23 oktober 2022

We kennen vast allemaal wel iemand die heel intelligent is. Althans dat zeggen we toch wanneer we horen dat iemand goed is in wiskunde of zeer snel sudoku’s kan oplossen.


Influencers inschakelen voor je bedrijf

04 oktober 2022

Influencers, we zien ze overal online. Niet onlogisch natuurlijk, want het internet is hun werkplek. Maar is het nuttig om influencers in te schakelen voor je bedrijf?


Oplichting op het internet – hoe kan je je wapenen?

30 augustus 2022

Het aantal gevallen van oplichting blijft stijgen, daarom is het belangrijk om op jouw hoede te zijn.


Je studies financieren

01 augustus 2022

We klagen vaak over ons onderwijs, maar al bij al hebben we nog geluk.Advertentie


Populair op FiWe.be