30 augustus 2022 - door Laurens
Het aantal gevallen van oplichting blijft stijgen, daarom is het belangrijk om op jouw hoede te zijn.
Heb jij ook wel eens een e-mail ontvangen waarvan je dacht dat het om phishing ging? Ben je zelf ooit al eens opgelicht, of ken je misschien iemand in jouw dichte omgeving die al eens werd opgelicht? De kans dat je er reeds eerder mee in aanraking kwam is groot, want het aantal incidenten neemt ieder jaar toe. De reden? Heel eenvoudig: steeds meer mensen beheren hun geldzaken online. Alles wat makkelijk is, tot het fout blijkt te gaan. Hoe kan je online oplichting herkennen en waar moet je zeker op letten? In dit artikel proberen we enkele praktische tips te geven. Er bestaan uiteraard nog veel andere tips, maar we kunnen niet alles bespreken in dit artikel.
Online oplichting kan gebeuren op heel wat verschillende manieren. Mensen kunnen “toevallig” in jouw online leven verschijnen en geld van je lenen zonder het ooit terug te betalen, of men kan je vragen om je rekeningdetails op te geven voor een zogenaamde terugbetaling. Het kan eveneens zo zijn dat je een pakket bestelt en betaalt, maar dat je het nooit krijgt opgestuurd. Zoals je wel al merkt zijn oplichters heel inventief en net dat maakt ze gevaarlijk. Er kan namelijk nooit een artikel geschreven worden over alle soorten oplichting.
Zelfs als je weet waar je op moet letten, zullen er nog steeds momenten zijn waarop je (bijna) in de val loopt. Iedere dag worden er zoveel mensen, op zoveel verschillende manieren opgelicht. Het altijd voorkomen is bijna onmogelijk, maar er zijn wel enkele zaken waar je op kunt letten om de kans op zijn minst al wat te verkleinen.
Een kort gezegde, maar het kan je heel wat problemen besparen. Krijg je een e-mail of een berichtje van iemand die je niet kent, dan moet je het niet zomaar meteen vertrouwen. In ieder geval niet wanneer die persoon een bepaalde actie van je verlangt.
Krijg je een e-mail van een bron die je wel bekend is, zoals je bank bijvoorbeeld? Ook dan moet je goed opletten. Banken zullen je normaal gezien nooit vragen op vertrouwelijke gegevens via e-mail. Op zulke zaken moet je dan ook nooit ingaan. Mocht je twijfelen aan de echtheid van de bron, neem dan altijd contact op met je bank of een andere instelling. Doe dit uiteraard niet via de gegevens die in de e-mail worden vermeldt, maar wel via de officiële kanalen. Langsgaan in je vertrouwde kantoor is nog steeds de veiligste optie.
Kijk ook zeker naar de taal waarin een bericht is geschreven en naar de afzender. Vaak gebruiken oplichters een automatische vertaalrobot om het bericht in meerdere talen te kunnen versturen. Dit is uiteraard geen sluitend hulpmiddel, want sommige oplichters zijn ook wel slimmer dan dat. Tot slot kan het ook helpen om naar de afzender te kijken. Krijg je een e-mail van een raar adres, ga daar dan nooit op in.
De beste tip die we kunnen geven, is om altijd goed te kijken en geen overhaaste acties te ondernemen. Helemaal zeker dat het je nooit zal overkomen kan je nooit zijn, maar met deze tips kan je de kans wel verkleinen. Mocht je twijfelen, ga er dan nooit op in en spreek eventueel officiële instanties aan.
25 september 2023
Wanneer we het hebben over financiën, dan is het niet onlogisch dat sommigen een economische opleiding zouden overwegen als basis.
01 november 2022
Ben jij een bedrijfsleider die de toekomststrategie verder probeert te ontwikkelen? Dan heb je vast al eens gehoord van alle mogelijke duurzame investeringen die je met je bedrijf kunt maken.
24 oktober 2022
Als ondernemer kan het leven soms flink zwaar zijn. Alle motivatie moet immers uit jezelf komen om succes met je bedrijf te halen.
23 oktober 2022
We kennen vast allemaal wel iemand die heel intelligent is. Althans dat zeggen we toch wanneer we horen dat iemand goed is in wiskunde of zeer snel sudoku’s kan oplossen.
04 oktober 2022
Influencers, we zien ze overal online. Niet onlogisch natuurlijk, want het internet is hun werkplek. Maar is het nuttig om influencers in te schakelen voor je bedrijf?
01 augustus 2022
We klagen vaak over ons onderwijs, maar al bij al hebben we nog geluk.