Je bent hier: Home > Nieuws > Kiezen voor een economische opleiding?

Kiezen voor een economische opleiding?

Kiezen voor een economische opleiding?

25 september 2023 - door Redactie

Wanneer we het hebben over financiën, dan is het niet onlogisch dat sommigen een economische opleiding zouden overwegen als basis.

De vraag is alleen of je werkelijk een economische opleiding moet hebben om nadien in finance aan de slag te gaan, of je ook iets anders kunt gaan studeren. Dit artikel is louter gebaseerd op onze opinie. Je hoeft hier dus niet mee akkoord te gaan, we geven geen advies, maar we proberen te verduidelijken hoe wij ernaar kijken. Net zo benieuwd als wij? Laten we er dan maar snel aan beginnen.

Economie is breed

Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze economie willen gaan studeren, maar daarmee weet je nog niet precies welke richting ze willen gaan volgen. Er zijn heel wat economische richtingen beschikbaar, zowel aan de universiteit als aan de hogeschool. De ene richting draait om louter de economie en dataverwerking, terwijl andere richtingen zich bijvoorbeeld bezighouden met accounting of zelf een bepaalde mate van fysica en chemie in combinatie met economie. 

Indien je voor een economische richting wil gaan, dan zal het belangrijk zijn om voor jezelf uit te maken wat je precies boeiend vindt aan economie. Studeer je graag economie, maar ben je totaal niet geïnteresseerd in wetenschappen, dan is de richting handelsingenieur misschien niet meteen wat je moet kiezen. Volgens ons is het voornamelijk belangrijk dat je jouw gekozen richting graag doet, want anders is de kans groot dat je het toch niet tot het einde vol kunt houden.

Daarnaast moet je natuurlijk ook wel even stilstaan bij de job mogelijkheden achteraf. Hoe breder jouw opleiding, des te meer richtingen je nadien nog uit kunt. Weet je echter al precies wat je wil gaan doen? Dan kan het ook een goed idee zijn om je meteen beter te specialiseren in dat domein. Het zijn allemaal persoonlijke keuzes die je goed moet overwegen. Maar moet je zo nodig economie gestudeerd hebben om in finance terecht te komen?

Is een economische opleiding noodzakelijk?

Laat ons eerst een belangrijk misverstand uit de wereld helpen: je hoeft niet steeds economie gestudeerd te hebben om in finance terecht te komen. Alles hangt uiteraard af van de exacte job, maar ook met andere opleidingen kan je veel recruiters overtuigen. Bij banken zijn er bijvoorbeeld heel wat mensen aan de slag die vooraf een niet-economische opleiding hebben gevolgd.

Belangrijk is vooral dat je open staat om bij te leren. In elke job zal je bepaalde zaken onder de knie moeten krijgen. Soms kan een economische opleiding wel helpen, maar niet alles kan geleerd worden tijdens deze opleidingen. Bijscholing en levenslang leren is vandaag de dag populairder dan ooit, dus als je daar voor open staat zit je zeker goed. Heb je een totaal andere achtergrond, zoals een ingenieursopleiding bijvoorbeeld, dan zou je na deze studies ook nog steeds een korte financiële opleiding kunnen volgen. Doe vooral wat je graag doet en je kunt je nog steeds omscholen of bijscholen waar nodig.


Laatste artikels over Algemene tips

Inzetten op groen

01 november 2022

Ben jij een bedrijfsleider die de toekomststrategie verder probeert te ontwikkelen? Dan heb je vast al eens gehoord van alle mogelijke duurzame investeringen die je met je bedrijf kunt maken.


Welke hulpmiddelen zijn er voor ondernemers?

24 oktober 2022

Als ondernemer kan het leven soms flink zwaar zijn. Alle motivatie moet immers uit jezelf komen om succes met je bedrijf te halen.


Wat is financiële intelligentie?

23 oktober 2022

We kennen vast allemaal wel iemand die heel intelligent is. Althans dat zeggen we toch wanneer we horen dat iemand goed is in wiskunde of zeer snel sudoku’s kan oplossen.


Influencers inschakelen voor je bedrijf

04 oktober 2022

Influencers, we zien ze overal online. Niet onlogisch natuurlijk, want het internet is hun werkplek. Maar is het nuttig om influencers in te schakelen voor je bedrijf?


Oplichting op het internet – hoe kan je je wapenen?

30 augustus 2022

Het aantal gevallen van oplichting blijft stijgen, daarom is het belangrijk om op jouw hoede te zijn.


Je studies financieren

01 augustus 2022

We klagen vaak over ons onderwijs, maar al bij al hebben we nog geluk.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be